Aanname:Zeezoogdieren komen voort uit landzoogdieren die naar zee gingen. Hoeveel dieren moeten precies op die manier zijn geëvolueerd?

Is het niet onwaarschijnlijk dat er genoeg dieren op de zelfde tijd van land naar zee gingen en precies de zelfde evolutie ondergingen? Zijn er dus andere manieren om aan genoeg exemplaren te komen om zich als nieuwe soort als levensvatbare populatie voort te kunnen planten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Individuele organismen evolueren niet. Populaties evolueren. Een mutatie hoeft in principe maar bij één individu te beginnen, en kan zich vanaf daar, over de tijd van een X aantal generaties, verspreiden over de populatie dankzij erfelijkheid. Als er ook een gedragsverandering aan gekoppeld is welke mogelijk wordt door de nieuwe mutatie zal hier bovendien ook een sterkere selectiedruk op komen waardoor het zich sneller kan verspreiden over de groep - of de groep zich op bepaald moment in twee groepen splitst - zij zónder de mutatie die het gedrag niet of niet meer vertonen, en zij mét de mutatie die beter in dit gedrag zijn dan de populatie een X aantal generaties terug was. Je hoeft dus helemaal niet ineens een hele kluit organismen te hebben met de juiste mutatie, omdat de mutatie zich door voortplanting vanzelf door de populatie kan verspreiden. Als de mutatie "nieuw" is, is het genetisch verschil tussen de individuen mét en zónder mutatie namelijk nog te overbruggen.

Eea gaat geleidelijk, over duizenden jaren.. Kijk naar zeeotters. Die leven op zee, maar aan de kusten. Hier heb je dus een overgangsvorm. Het eerste wat begint is een dier die op vissen jaagt. Die ontwikkelt dat gedrag en de populatie gaat steeds meer tijd in het water doorbrengen. Als er meer eten te vangen is op zee dan is daar een voordeel, en de dieren met de grootste longen bv krijgen de meeste nakomelingen. Het is nadrukkelijk niet zo dat een konijn tijdens zijn leven opeens een diepzeeduikend konijn werd.

0.00 de Here heeft zowel de zeezoogdieren als de landzoogdieren geschapen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100