Als een cel zich deelt neemt de hoeveelheid materiaal toe. Gaat er dan ergens anders materiaal verloren(energie) of kan er echt iets uit niets ontstaa

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je aanname is verkeerd. Als een cel zich deelt, neemt de hoeveelheid materiaal niet toe. Na de deling heb je twee cellen die elk half zo groot zijn als de oorspronkelijke cel. Dus in plaats van één grote cel heb je dan twee kleine cellen. Elke kleine cel zal op de normale manier voedsel opnemen. Die bouwstoffen worden verwerkt tot celmateriaal. De kleine cellen worden dus groter doordat ze materiaal (voedsel) uit hun omgeving opnemen.

Nieuwe cellen ontstaan door een delingsproces waarbij uit 1 cel, twee nieuwe IDENTIEKE cellen ontstaan. Voor bepaalde cellen neemt de hoeveelheid materiaal dus toe. Hiervoor dienen twee processen: mitose en meiose. Een cel wordt zeer intensief gebruikt. Een deel van de cellen heeft daardoor een beperkte levensduur en moet voortduren door nieuwe worden vervangen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de rode bloedcellen. Zij hebben een gemiddelde levensduur van 100 tot 120 dagen. Andere voorbeelden zijn de witte bloedcellen, de huidcellen en de darmwandcellen. Zenuwcellen en spiercellen hebben een zeer lange levensduur. Sterven zij door een of andere oorzaak af, dan vindt er geen vernieuwing plaats. Mitose of gewone celdeling De normale celdeling van lichaamscellen wordt mitose genoemd. Dit is een proces waarbij een cel zich door deling splitst in twee genetische identieke delen. Elk deel groeit uit tot een volwaardige cel. Deze nieuwe cellen kunnen zich weer delen, zodat uit 1 cel twee identieke cellen ontstaat. Vervolgens uit deze twee weer vier cellen. Uit die vier weer acht cellen enzovoort. 1 Er is 1 cel met een aantal paren chromosomen. 2 De chromosomen rangschikken zich in paren, de kern verliest zijn wand. 3 De chromosomen verdubbelen zich en delen zich in tweeen. Er vormen zich twee identieke helften. 4 Twee tegenover elkaar gelegen celwanddelen trekken ieder de helft van de chromosomen naar zich toe met behulp van speciale draadjes die naar de chromosomen toelopen. 5 De celwand snoert zich in en vormt de nieuwe identieke cellen. Het celvocht verdeelt zich over de twee helften. 6 De draadjes verdwijnen en er vormt zich een nieuwe wand om de kernen. 7 De chromosomen vormen weer een kluwen met een onduidelijke structuur en er zijn twee cellen ontstaan die elk identiek zijn aan de oorspronkelijke moedercel. De nieuwe cellen zijn dus volledig identiek aan de oorspronkelijke moedercel. Zo wordt gezorgd dat alle erfelijke informatie bewaard blijft en wordt overgedragen op de nieuwe cellen. Door middel van deze mitosen worden bijna alle lichaamscellen gevormd. Een uitzondering hierop vormen de geslachtscellen. Meiose of geslachtsdeling De geslachtscellen worden gevormd door een celdeling die we meiose noemen. Een meiose verloopt in principe gelijk aan een mitose, alleen worden de chormosomen niet verdubbeld. Hierdoor ontstaan er geslachtscellen met elk de helft van het aantal chromosomen van de oorspronkelijke cel.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/3...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100