Hoe voorspelt men het weer?

Hoe kan men zeggen dat het volgende week mooi weer wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

''Ten eerste zijn er speciale weersatellieten die de aarde vanuit de ruimte bekijken en foto's doorsturen naar weerstations op aarde. Die foto's worden dan bijvoorbeeld doorgestuurd naar De Bilt, waar ons Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is gevestigd. Verder gebruiken de voorspellers meetinstrumenten. Die meten het weer op verschillende manieren. Dit zijn de meest gebruikte: thermometer, windmeter, neerslagmeter, weersballonnen, weersbakens op zee, barometers, De meteorologen verzamelen deze gegevens en stoppen ze in de computer. De computer bekijkt de gegevens en maakt een voorspelling. De meteorologen bekijken de gegevens ook zelf. Samen bepalen ze het weerbericht. De gegevens worden in speciale weerskaarten verwerkt: de synoptische kaarten. Daarop wordt de luchtdruk en temperatuur aangegeven en waar zich hoge en lage drukgebieden bevinden. Aan de hand van die kaarten maken ze een "simpele" versie. Die zie je vaker op het nieuws of in de krant. Er staan dan ook makkelijke symbolen bij. Die ken je allemaal vast wel. Ken je ze niet? Zoek dan eens bij begrippen onder synoptische kaarten!''

Men voorspelt het weer door het meten van de luchtdruk, de temperatuur en de luchtvochtigheid, door het gebruik van weerradars en weersatelieten.

Bravo Jimme , dit is een excellent antwoord. Een kleine toevoeging misschien: vroeger was het weer in onze contreien bijzonder moeilijk lang op voorhand te voorspellen .... omdat wij bijna voortdurend in storingsgebieden liggen....waarin ieder detail een grote invloed heeft op de voorspelling en nog meer op plaatselijke voorspellingen. Door het gebruiken van de straalstroom als middel kwam daar al gevoelige verbetering in. In de jaren 50 lag de voorspellings juistheid van plaatselijke boeren , hoger dan die van de weermannen. Er zijn wel streken op Aarde met heel standvastig weer ... en eenvoudig te voorspellen. Vandaag de dag: zie Jimme Thuis hadden we een schildpad...en die wist op voorhand wanneer het ging regenen....kwam altijd een uurtje op voorhand binnen schuilen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100