geeft een witte radiator meer warmte dan een zwarte

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jammer, alle antwoorden zijn niet juist of onvolledig, behalve die van Marion61, die komt het meest in de buurt. De afgifte van warmte berust niet (nauwelijks) op straling maar op convectie. Daarnaast is het materiaal waaruit een radiator gemaakt is wel degelijk van belang. De warmtecoëfficient (geleiding) van bv koper is hoger dan staal. Alleen is koper een te duur materiaal om radiatoren van de maken. Een radiator is een warmtewisselaar. Dat wil zeggen dat hij de warmte van de vloeistof (meestal water) die erdoor stroomt afgeeft aan de omgeving (de lucht). Hoewel de naam aangeeft die warmteuitwisseling plaats vind door straling (radiatie) is dat niet juist. De radiator maakt namelijk gebruik van CONVECTIE: een natuurkundig principe wat de stroming van een gas of vloeistof verklaart. Die stroming kan optreden door verschillen in druk, temperatuur of dichtheid. Temperatuur lijkt de belangrijkste oorzaak voor convectie, en is dat misschien ook. Warme gassen (zoals lucht) en vloeistoffen (zoals water) stijgen op, en koudere zinken juist naar beneden. Het warme water komt de radiator aan de bovenkant binnen, en zakt langzaam naar beneden. Gedurende dat proces geeft het water zijn warmte af aan de lucht die om de radiator heen stroomt en (door de hogere temperatuur) opstijgt. Die opstijgende lucht heeft ook een aanzuigende werking tot gevolg: koelere lucht wordt langs de radiator geleid. Die wordt weer verwarmd, enzovoorts. Om de werking van een radiator te optimaliseren zijn er een aantal kenmerkende eigenschappen in het ontwerp te ontdekken. Zo zijn de radiatoren geribbeld. Daarmee wordt het contactoppervlak (en dus de warmteafgifte) vergroot. Ook over de verticale vorm is nagedacht. Deze is makkelijk te verklaren met de theorie over convectie in het achterhoofd: bij een horizontale radiator is er nauwelijks stroming van boven naar beneden. Bovendien wordt de snelheid van opstijgende (steeds warmere) lucht door deze verticale vorm vergroot. De kleur van een radiotor is niet van belang bij de warmteafgifte, vandaar dat er tegenwoordig allerlei design kleuren worden aangeboden.

Een witte kleur straalt meer warmte af.

wit geeft gewoon meer warmte af zwart absorbeert nl warmte dus houid de warmte vast

tegenwoordig kan je radiators in alle kleuren krijgen en is echt wel onderzocht of de kleur invloed heeft op de warmte die de radiator geeft, de kleur wit geeft een schone indruk, helder maar het staat aan warmte gelijk als een gekleurde er zit geen verschil in.

De kleur van een radiator heeft GEEN invloed op de warmteafgifte. Donkere kleuren zenden precies evenveel warmtestraling uit als lichte kleuren, behalve metaalhoudende verven; die stralen minder uit dan gewone verven. De fabel vindt vermoedelijk zijn oorsprong in het feit dat een zwart vlak dat in de zon ligt, veel warmer wordt dan een wit vlak. Dit komt doordat het "zichtbare" deel van de zonnestraling ook in warmte kan worden omgezet. Bij een wit vlak wordt veel zonlicht teruggekaatst en weinig in warmte omgezet, voor een zwart vlak geldt het omgekeerde. Bij radiatoren en kachels is er alleen sprake van warmtestraling, ze zenden geen licht uit zoals de zon. Een witte radiator geeft dus net zoveel warmte af als een zwarte.

Een lichaam (een radiator, bijvoorbeeld) zal bij dezelfde temperatuur altijd dezelfde hoeveelheid energie uitstralen. Of het nou zwart of wit, beton, ijzer, hout, of boterhamvlees is. Dit volgt uit de Wet van Planck (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Planck). Daarmee reken je de hoeveelheid uitgestraalde energie van een lichaam met een bepaalde temperatuur. Daarin is geen factor voor materiaal opgenomen. Is ook niet nodig want empirische proeven hebben de geldigheid van de Wet van Planck als een dijk neergezet. De twee radiatoren zullen bij dezelfde dimensionering en massadebiet dezelfde hoeveelheid warmte afgeven.

Een object dat zwart is gezien door een infrarood camera dat golflengten detecteert waarin dat object zijn warmtestraling uitstraalt (rond de 10 micrometer voor een radiator rond de 60 graden C) zal meer warmte afgeven dan een object dat er wit uitziet. Maar de verfkleur in het zichtbare licht doet er niet toe omdat de meeste soorten verf in het verre infrarood er pikzwart uitziet.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Emissivity

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100