geeft een witte radiator meer warmte dan een zwarte

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe donkerder de kleur, hoe beter de radiator warmte vasthoudt. Maar dat is denk ik niet de functie van een radiator.....

wit geeft gewoon meer warmte af zwart absorbeert nl warmte dus houid de warmte vast

In principe wel. Zwarte 'lichamen' geven warmte beter af dan witte (Gelijk wit ingevallen straling beter reflecteerd en zwarte de ingevallen straling beter absorbeerd). Puur zwarte objecten heten ook wel zwarte stralers. Wikipedia zegt hierover: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_straler In de natuurkunde is een zwarte straler of zwart lichaam (Engels: black body) een voorwerp dat alle elektromagnetische straling die er op valt, absorbeert (en dus niet reflecteert). De intensiteit en spectrale verdeling van de door het lichaam afgegeven straling is uitsluitend afhankelijk van de temperatuur. Een zwarte straler is een 'ideale uitzender' en zendt, gegeven de temperatuur, de maximaal mogelijke hoeveelheid energie per oppervlakte-eenheid uit op elke golflengte.

De kleur van een radiator heeft GEEN invloed op de warmteafgifte. Donkere kleuren zenden precies evenveel warmtestraling uit als lichte kleuren, behalve metaalhoudende verven; die stralen minder uit dan gewone verven. De fabel vindt vermoedelijk zijn oorsprong in het feit dat een zwart vlak dat in de zon ligt, veel warmer wordt dan een wit vlak. Dit komt doordat het "zichtbare" deel van de zonnestraling ook in warmte kan worden omgezet. Bij een wit vlak wordt veel zonlicht teruggekaatst en weinig in warmte omgezet, voor een zwart vlak geldt het omgekeerde. Bij radiatoren en kachels is er alleen sprake van warmtestraling, ze zenden geen licht uit zoals de zon. Een witte radiator geeft dus net zoveel warmte af als een zwarte.

Een object dat zwart is gezien door een infrarood camera dat golflengten detecteert waarin dat object zijn warmtestraling uitstraalt (rond de 10 micrometer voor een radiator rond de 60 graden C) zal meer warmte afgeven dan een object dat er wit uitziet. Maar de verfkleur in het zichtbare licht doet er niet toe omdat de meeste soorten verf in het verre infrarood er pikzwart uitziet.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Emissivity

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100