Verschuiven de seizoenen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarschijnlijk bedoel je het weer op zich zelf. Tot enige jaren terug was het voorjaar ieder jaar wat vroeger dan het voorjaar er voor. De wetenschappers keken o.a. naar de eerste bloei van het klein hoefblad en speenkruid. Deze twee zijn de allereerste voorjaarsbloeiers in de natuur. Tot drie jaar terug was de bloei bijna een maand eerder dan gebruikelijk! Sommige wilde planten waren soms wel 5 weken eerder! De wetenschappers hadden het al over het Zuidfrankrijk klimaat hier in ons land, omdat niet alleen het voorjaar, maar ook de zomers erg warm waren en de winters het lieten af weten. Echter 3 jaar geleden is deze ontwikkeling plotseling gestopt, vooral dit voorjaar was het juist heel erg lang koud. Vorig jaar en ook dit jaar waren er geen hittegolven meer in ons land, wel soms extreem weer.( was vroeger ook al zo ) De winters zijn weer kouder met vorst en sneeuw. En de afgelopen zomer was het na een warme en droge perioden , weer gewoon hollands weer, niet slecht en niet goed. Dus zijn we weer terug bij af. In het vervolg van deze nieuwe ontwikkelingen, verwacht ik een herfst met veel slecht weer en een koude winter. Leg de warme truien vast maar klaar.

Het klimaat kan veranderen, maar de seizoenen niet. Voor de verschuiving van de seizoenen zou de Aardas moeten kantelen en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. De zon komt nog steeds op de zelfde tijdstippen op en gaat op dezelfde tijdstippen onder, al is het soms bewolkt. Bij verandering van de positie van de Aardas zouden die tijdstippen ook wijzigen.

Seizoenen kunnen theoretisch veranderen b.v. door grote natuurrampen. Of ze merkbaar zijn is te betwijfelen.

In grote lijnen is de lente nu eerder dan vroeger - denk aan bloesemende fruitbomen - vroeger in mei, nu in april. Maar als er een koude winter is, schuift dat ook weer een beetje op. Een goede site om dit te bekijken is die van de Natuurkalender: http://www.natuurkalender.nl/ Bij 'waarnemingen bekijken' kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde boom en dan kijken hoe door de jaren heen de eerste bloei was, of het einde van de bladval bijvoorbeeld. (Ook gegevens van vogels, andere dieren, planten, noem maar op.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100