Welke diersoorten hebben zelfbewustzijn? En hoe kan je dat zelf testen?

Dolfijnen, olifanten en primaten weet ik dat die het hebben. Een makkelijke test is met een spiegel.

Maar hoe zit het met honden? Je ziet altijd honden die naar hun spiegelbeeld gaan blaffen. Nu weet ik niet of dit in scene is gezet, of dat deze honden echt geen zelfbewustzijn hebben.

Mijn hond heeft dit nooit gedaan. Ik heb ook verschillende keren geprobeerd om zijn zelfbewustzijn te testen, bijv. door hem in de spiegel te laten kijken, en dan doen alsof ik hem van boven af ga slaan (wees gerust, dat doe ik nooit, maar zijn instinct is -net als van de meeste dieren- dat hij dan zijn ogen dichtknijpt en zijn hoofd naar beneden doet). Hij kijkt naar de hand in de spiegel, en naar zichzelf in de spiegel. Hij reageert dan hetzelfde als dat hij reageert als je het gewoon voor zijn gezicht doet: hij knijpt zijn ogen dicht en maakt zich klein.
Ik ben nog geen wetenschapper, het is geen wetenschappelijk experiment. Maar het zet me wel aan het denken!
Weten jullie nog meer testen voor zelfbewustzijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

bij apen hebben ze wel geprobeerd om ze, zonder dat ze dat zelf zagen (volgens mij zelfs onder narcose), een stip op hun voorhoofd te geven voordat ze in de spiegel keken. Als een aap dan naar zn eigen hoofd grijpt heeft hij zelfbewustzijn, als hij naar de spiegel wijst niet. Jammer dat honden motorisch minder sterk zijn :)

Er is maar een diersoort dat zelfbewustzijn heeft en dat is de mens... Toegevoegd op 28-04-2009 13:10:12 er is maar één test voor zelfbewustzijn... En dat is als je in staat bent jezelf ongelukkig te kunnen maken... Daar is geen enkel ander dier toe in staat...

Volgens mij heeft ieder wezen een bewustzijn. Elk levend wezen is zich bewust van pijn om maar een voorbeeld te noemen.

Dat voorbeeld met de apen dat ken ik. Ik kan je in ieder geval stellig verklaren dat agapornissen (mini-papegaaien) geen zelfbewustzijn hebben (of mijn papegaaitje moest toevallig zelfmoordneigingen hebben). Zo gauw hij (eeh.. zij, Sjaak bleek bij nader inzien Sjaakelien te zijn) een spiegel zag werd die ontzettend aggressief.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100