Bestaat er pantserdoordringende munitie gebaseerd op verarmd uranium voor handvuurwapens en aanvalsgeweren?

Dergelijke kinetische anti-tank munitie wordt bijvoorbeeld gebruikt in sabot patronen voor tanks, maar bestaan dergelijke patronen ook voor bijvoorbeeld gangbare militaire kalibers als 7,62mm (NATO), 5,56mm of misschien zelfs voor de .50BMG die bijvoorbeeld in de SASR geweren van Barrett gebruikt worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor er bestaan kogels in verschillende kalibers gemaakt van verarmd uranium. Dat wordt alleen door de Amerikaanse leger in stock gehouden en niet gebruikt tijdens oefeningen ivm het giftigheid van dat spul.

Bronnen:
Journal of military ordnance november 2000

Het zal vast bestaan, je kunt het zelf maken. Maar er is een verbod op het maken van handwapenmunitie van stoffen anders dan lood, koper en zink. Uit officiele munitieinstanties zal het dus niet komen. Het kleinste kaliber dat wordt gebruikt is dacht ik 20mm. Daaronder heeft het namelijk weinig waarde. Dit komt omdat de dichtheid van verarmd uranium twee keer dat van lood is. Hierdoor wordt het projectiel veel instabieler is bij gebruik vanuit een handwapen. En er zal meer druk moeten worden gemaakt, meer poeder, ect voor hetzelfde effect. Van dichtbij zul je vast een kogelvrijvest mee kunnen penetreren overigen. Maar die dichtheid zorgt er ook voor dat je wapen dus ontzettend slijt. Of je wapen moet weer van wolfraam zijn gemaakt :D Overigens zie je vaak dat mensen bang zijn van verarmd uranium. Dit komt waarschijnlijk omdat er een isotoop in de naam zit = eng. Verarmd uranium is een zwak radioactieve variant dat onstaat als bijprodukt van het verrijken van uranium. En is iets meer dan de helft zo radioactief als uranium dat in de natuur voorkomt. Wordt bijvoorbeeld ook gebruik als ballast in de meeste vliegtuigen. De straling maakt niet uit, het gaat om de giftigheid als het in grote hoeveelheden IN je lichaam zit. En als dat door een pantserdoordringende kogel komt heb je denk ik andere problemen :D

Je kunt met het munitieformaat en de veroorzaakte terugslag dergelijke munitie NIET uit handvuurwapens afschieten, je polsen en sleutelbeen zou die terugslag niet verdragen, de helft van de energie wordt immers in de tegengestelde richting afgegeven, al of niet gedempt. Met een .50 (1.26CM) op een statief zou het misschien wel mogelijk zijn, veel schoten zouden dan op exact hetzelfde punt nodig zijn om de dikke metaal pantserlaag te doordringen. Verarmd Uranium is weliswaar nauwelijks radioactief, omdat haast alle U235 (de actiefste isotoop) verwijderd is (vandaar de naam verarmd uranium) maar dat maakt de dichtheid eerder nog wat groter dan "normaal" uranium (wat iets van 0.76% U235 bevat die vrijwel volledig de radioactieve emissie veroorzaakt) Het is onder bepaalde omstandigheden ook brandbaar , net als andere onedele metalen.(hoge druk, hoge temperatuur, verpulvering in aanwezigheid van zuurstof) De dampen na het schieten zullen dan ook zeker uraanoxiden bevatten die in spijsverteringkanaal en longen veel trammelant veroorzaken omdat het zowel chemisch als radioactief een zeer giftige stof is. Ook na de oorlog een zeer nare , gevaarlijke erfenis. Net als met landmijnen moet je deze middelen niet eens willen gebruiken, ook niet in oorlogsituaties.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100