is de kernfusie op aarde gelijk aan het radioactief verval?

Bij het radioactief verval van zware elementen wordt er vaak een alfadeeltje uitgestoten, dit betekent dat het atoommassa kleiner wordt en er helium en een nieuwe stof ontstaan. dus zware elementen worden omgezet naar lichte en kleine elementen. als dit zo doorgaat zal er uiteindelijk geen zware elementen over zijn, dus staat er iets tegenover zoals kernfusie... maar is dat op onze aarde wel in balans? is er evenveel radioactief verval als er kernfusie is, of eindigt de aarde als een grote helium bal met enkele kleine elementen erin?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee die is niet gelijk aan elkaar. Radioactiviteit komt op aarde wel voor, daardoor wordt oa de Aarde zelf opgewarmd, maar niet zo heel veel. Dat komt omdat de meeste atomen wel stabiel zijn of een dermate lange halfwaardetijd hebben dat ze de aarde overleven. Daarnaast is er veel hitte/druk voor nodig om kernfusie te doen plaatsvinden. Dat vindt je op aarde niet zo snel behalve misschien in laboratoria of een eventuele kernfusiereactor (die erg moeilijk te maken valt). Conclusie kernfusie hoeft niet gelijk te zijn aan verval de meeste atomen gaan erg lang mee.... https://nl.wikipedia.org/wiki/Radionuclide

Nee, kernfusie en verval zijn op aarde niet in balans. In feite zijn middelzware atoomkernen (ijzer, lood) het stabielst. Kernfusie in een ster eindigt dan ook met ijzer. Zwaardere elementen ontstaan in supernova's (ontploffende sterren); die zwaardere elementen vervallen vervolgens ook weer langzaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100