Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

is de kernfusie op aarde gelijk aan het radioactief verval?

Bij het radioactief verval van zware elementen wordt er vaak een alfadeeltje uitgestoten, dit betekent dat het atoommassa kleiner wordt en er helium en een nieuwe stof ontstaan. dus zware elementen worden omgezet naar lichte en kleine elementen. als dit zo doorgaat zal er uiteindelijk geen zware elementen over zijn, dus staat er iets tegenover zoals kernfusie... maar is dat op onze aarde wel in balans? is er evenveel radioactief verval als er kernfusie is, of eindigt de aarde als een grote helium bal met enkele kleine elementen erin?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee die is niet gelijk aan elkaar. Radioactiviteit komt op aarde wel voor, daardoor wordt oa de Aarde zelf opgewarmd, maar niet zo heel veel. Dat komt omdat de meeste atomen wel stabiel zijn of een dermate lange halfwaardetijd hebben dat ze de aarde overleven.
Daarnaast is er veel hitte/druk voor nodig om kernfusie te doen plaatsvinden. Dat vindt je op aarde niet zo snel behalve misschien in laboratoria of een eventuele kernfusiereactor (die erg moeilijk te maken valt).

Conclusie kernfusie hoeft niet gelijk te zijn aan verval de meeste atomen gaan erg lang mee....

https://nl.wikipedia.org/wiki/Radionuclide
(Lees meer...)
7 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Nee, kernfusie en verval zijn op aarde niet in balans.

In feite zijn middelzware atoomkernen (ijzer, lood) het stabielst. Kernfusie in een ster eindigt dan ook met ijzer. Zwaardere elementen ontstaan in supernova's (ontploffende sterren); die zwaardere elementen vervallen vervolgens ook weer langzaam.
(Lees meer...)
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding