Waar staat O=E+mc² voor?

Komt uit een filosofisch boek over de sterren- en natuurkunde. Zou een filosofische benadering zijn van de relativiteitstheorie van Albert Einstein, waar O staat voor oneindigheid. Maar ik word niet veel wijs uit de toelichting in het boek. Energie zou voortkomen uit het oneindige. Is het een algemeen erkende theorie in de natuurkunde of slechts een filosofische kijk op de relativiteitstheorie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die formule staat nergens voor. Het is net zo iets als de Gaia theorie, waar wel goeie ideeën in zitten. Maar als ze formules gaan gebruiken om het wetenschappelijk te laten lijken, is dat een aanwijzing dat het hele verhaal nonsens is. Filosofie en Natuurwetenschap kun je niet met elkaar vergelijken.

Er is al wat discussie over E=mc² Deze formule is heel simpel en tegelijkertijd waanzinnig briljant. Het geeft namelijk de relatie aan tussen energie en massa. Ofwel, het is uitwisselbaar. En je kan het omrekenen in elkaar! Waarom is het briljant? Omdat niemand voor die tijd zo over massa dacht. Tegenwoordig noemen we het ook wel een "gecondenseerde energie". Maar het betekent ook dat een deel van de massa van iets in energie omgezet kan worden en vooral elementaire deeltjes hebben die neiging (vandaar dat van een elektron vooral de rustmassa gegeven wordt). Echter, komt de formule niet voor in het originele werk van Einstein over relativiteit (het volgt er wel uit). Hier een link naar de paper: https://www.fourmilab.ch/etexts/einstein/E_mc2/e_mc2.pdf (en het is ook gewoon maar 3 kantjes...) Dus massa en energie is uitwisselbaar. Als we nu ook de 1e wet van de Thermodynamica hanteren (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_wet_van_de_thermodynamica, deze is ook uitgebreid bewezen, net zoals E = mc²) weten we dat van een gesloten systeem de hoeveelheid energie constant is. Ofwel, de energie in een systeem + de massa in een systeem = constant Nu komt de grote vraag, is het universum zoals wij dat kennen een gesloten systeem of niet. Zoals we het nu kunnen stellen, denken we dat het universum een gesloten systeem is (kijk voor een leuke discussie hier: https://www.physicsforums.com/threads/is-the-universe-an-open-or-a-closed-system.255948/). Weten we het zeker, nee, maar alle thermodynamische wetten lijken er op te wijzen dat we in een gesloten systeem zitten. Ofwel, de totale hoeveelheid energie (in welke vorm dan ook = constant). Nu het filosofische deel dan. Waar komt de energie vandaan? Is er "niets" ontploft? Dat is een vraag die je wetenschappelijk (nog) niet kan beantwoorden. Alhoewel M-theory (brane theory, https://en.wikipedia.org/wiki/M-theory) al wel een leuke gooi doet (deze verenigde de 5 string-theories die toen naast elkaar bestonden en ogenschijnlijk heel verschillend waren). Filosofisch gezien kan je veel aan als oneindig zien. Het universum doet al een leuke poging om oneindig te zijn. De hoeveelheid energie kan je zien als een constante, maar tegelijkertijd als oneindig (wat ook een constante is, maar een zeer speciale). Dus kan je die stroming wetenschappelijk verklaren? Nee, denk het niet. Maar de formule kan je wel op meerdere niveaus bekijken en dat is altijd leuk om te doen. Overigens, veel geleerden zijn ook filosofen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100