Waarom bestaat schrikkeljaar eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een tropisch jaar (de tijd die de aarde nodig heeft om in haar baan om de zon van lentepunt naar lentepunt te draaien) is niet exact 365 dagen. Het is 365 dagen, 5 uren, 48 minuten en 45,1814 seconden. Als men zich van dat verschil niets zou aantrekken en de duur van een jaar op 365 dagen zou afronden, dan zou men na vier jaar bijna een dag tekortkomen (preciezer: 23 uur en 15 minuten). We zouden dan oud- en nieuw te vroeg vieren; bijna een dag voordat de aarde werkelijk helemaal rond de zon is gegaan. Het toelaten van de afwijking zou tot gevolg hebben dat na langere tijd de seizoenen ten opzichte van het kalenderjaar gaan verschuiven. Om dit te compenseren krijgt ieder vierde jaar (ieder jaartal dat deelbaar is door 4) er een dag bij: 29 februari, de schrikkeldag. Dit levert een gemiddelde op van 365 dagen en 6 uur per jaar.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schrikkeljaar

Schrikkeljaren. Om de vier jaar is een schrikkeljaar, welke dan 366 dagen telt, één dag meer dan de andere jaren. Deze extra dag is de 29e februari. De reden is dat een jaar -de periode waarin de aarde precies één omloop om de zon volbrengt- niet precies 365 dagen lang is. Het is meer dan 365 dagen, namelijk ruim 365 en een kwart. Om precies te zijn: 365 dagen, 6 uur, 9 minuten en 9,5 seconde. Door nu om de vier jaar een extra dag in te lassen, wordt de kwartdag bijna geneutraliseerd. Elk jaar dat door 4 deelbaar is, is een schrikkeljaar.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/diversen/8...

Omdat het niet gezellig is om Kerst in de zomer te vieren, want dat is wat er zonder schrikkeljaren uiteindelijk zou gebeuren.

Deze vraag is al vaker geweest, kijk maar op de onderstaande link:

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/oorzaak-maa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100