Is water herkoken schadelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat is niet schadelijk. Water verandert niet door koken. Alleen de temperatuur verandert. Je mag water zo vaak koken als je wilt. Toegevoegd na 16 minuten: “Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. En het is de hitte die het water laat stomen. Niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water. De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water veranderd, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”

Bronnen:
https://waterbedrijfgroningen.nl/organisat...

Schadelijk is weer zo'n typisch woord dat delicaat is om te beoordelen. In elk geval verandert elke stof in zekere zin als je ze in aggregatietoestanden laat overgaan: koken dient bijvoorbeeld om onzuiverheden eruit te halen, bij het vervriezen krijg je soms ook een wijziging van de kwaliteit van het water. Bij vriezen en ontdooien van water, proef je trouwens meteen dat het water iets anders smaakt. Idem met gekookt water. Recent onderzoek wijst er dan ook op dat onze smaak niet alleen de stof zelf via de kunstmatige classificatie zoet, bitter, zout, zuur en die vijfde smaak uit de 'valse krabsalade' die ze er nog niet zo heel lang bijvoegden, maar wellicht ook een soort trillingsfrequentie meet (zoals gehoor en gezicht en warmte gevoel ook allemaal frequentieregistraties zijn, de laatste zelfs in het infrarood spectrum). Bij het koken gaan immers de bacteriën dood (eigenlijk al vanaf 60 graden), dus als je 'levend water' kookt en weer op normale temperatuur brengt, is het hoe dan ook al 'dood water' geworden. Als je zou veronderstellen dat je puur twee moleculen waterstof en een molecuul zuurstof hebt, dan zou je misschien bij de stelling kunnen aansluiten dat het toch hetzelfde blijft, maar zelfs dat weten we, ondanks de indruk dat we hebben dat de wetenschap 'alles' weet... eigenlijk helemaal niet. Lucht bestaat ook voor 99% uit stikstof en zuurstof, maar die van die overige 1% wordt iedereen gek omdat ze denken dat met die 0,005% verschil tussen 0,035 en 0,040% koolstofdioxide we heel die grote wereldbol zelf aan het opwarmen zijn... Dus echt rationeel zijn we als mensen niet. Maar iedereen heeft graag 'duidelijke antwoorden' tegen zijn natuurlijke angsten om dood te gaan en ziek te worden, dus 'we weten het niet', past niet goed in het rijtje. In zoverre bacteriën schadelijk zijn, is het herkoken van water voor de bacteriën die er intussen weer in ontstonden, inderdaad schadelijk en krijgen we 'beter doder water'. Bacteriën lijken vrij snel te komen in water dat gekookt werd overigens. Maar er zijn minstens evenveel goede bacteriën (denk aan actieve Bifidus die volgens de hype elke morgen moet genomen worden) en ook in onze darmflora en apendix zitten er daar als veiligheidsreserve voor als we eens echt ziek worden en onze darmen gespoeld worden door diarree of overgeven, dus daar is koken eigenlijk schadelijk en krijgen we'slechter doder' water. Volgens mij kook je beter 'levend water' dan gekookt 'dood water'. +je

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100