Waardoor komt vrijdag na donderdag?

De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus.

De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar beschouwde men als dezelfde god als Jupiter.

De benamingen van de dagen van de week bestaan al duizenden jaren en stammen uit het Sanskriet. De namen van de dagen van de week zijn nog steeds in dezelfde volgorde en betekenis in het Sanskriet terug te vinden. Elke dag was gewijd aan een andere godheid/hemellichaam.

Maar de romaanse week begon dus met de zon, de maan, mars, en mercurius. Gezien de afstand tot de aarde zou je verwachten dat dan eerder venus komt dan jupiter. Dus waarom is vrijdag niet vóór donderdag.

Was Jupiter dan een belangrijkere god dan Venus of wist men nog niet de afstanden tot de planeten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aha, gevonden! In de hellenistische (misschien teruggaand op de Babylonische) astrologie had ieder uur een heersende planeet. En wel in de volgorde van de planeten zoals gehanteerd in het Chaldeeuwse systeem, van ver weg naar dichtbij. Dus Saturnus-Jupiter-Mars-zon-Venus-Mercurius-maan. Die veronderstelde volgorde dan weer afgeleid van de omlooptijden (van langzaam naar snel). Met 24 uur in een dag verspringt de heerser van het eerste uur van de dag steeds drie plaatsen in dit rijtje. Als de heerser van de dag dan de heerser van het eerste uur van de dag is, dan kom je op de volgorde Saturnus-zon-maan-Mars-Mercurius-Jupiter-Venus. Dit alles staat uitgelegd op de Engelse wiki onder Planetary Hours. Die vond ik toen ik, eveneens op de Engelse wiki bij Days of the week, een citaat van Plutarchus zag staan: "Why are the days named after the planets reckoned in a different order from the actual order?" Zie de voetnoot bij dit citaat. De bewering op de Nederlandse wiki dat de namen van de weekdagen uit het Sanskriet zouden komen lijkt hiermee in tegenspraak en kan ik ook verder geen enkele bron voor vinden. Concreet is het antwoord op je vraag dus: omdat Venus in de volgorde van de planeten volgens de Chaldeeuwse volgorde drie plaatsen na Jupiter komt. Toegevoegd na 5 minuten: O, nu zie ik pas dat sandokan het ook al had gevonden.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_hours

De namen van de dagen van de week stammen nog uit de tijd dat men nog dacht dat de aarde plat was. Laat staan dat men wist dat Venus dichter bij de zon staat dan de aarde, of Jupiter. Die kennis is pas een paar eeuwen oud. Jouw 'logische volgorde' bestond in die tijd nog niet en is dus ook niet gehanteerd.

Je zult tevergeefs zoeken naar een rangorde in de week die te maken heeft met de belangrijkheid van Goden of de afstand van de planeten tot de aarde. De volgorde is namelijk niet gebaseerd op astronomie, maar op de Babylonische (Egyptische) astrologie, waarbij de zeven planeten verbonden waren met een tijdstip op de dag. Die zeven planeten waren volgens de Egyptenaren Saturnus, Jupiter, Mars, de zon, Venus, Mercurius en de maan. De weekvolgorde is de zogenaamde Chaldeeuwse volgorde.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_hours
https://en.wikipedia.org/wiki/Sunday
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierenriem

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100