Waarom wordt "ons zonnestelsel" niet als foutief gezien, er is toch maar een zonnestelsel?

In mijn beleving is "ons zonnestelsel" een onjuiste woordkeuze. De Zon is de ster waar wij om draaien. Ons planetenstelsel is "het zonnestelsel". Echter spreekt men vaak van ons zonnestelsel. Dat impliceert dat er meerdere zonnestelsels zouden zijn dus meerdere planetenstelsels waarvan de ster Zon heet, aangezien dat niet het geval is, hoe kan het dat ons zonnestelsel toch overal gangbaar is.

Zijn er meerdere zonnestelsels? Is dat niet wat vreemd aangezien er maar 1 ster is die Zon heet?

Is dit ongeveer vergelijkbaar met gewicht zeggen voor massa, wat normaal is in het dagelijks leven, waar een planetenstelsel een zonnestelsel noemen zelfs geaccepteerd is in wetenschappelijke kring?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is inderdaad slechts 1 Zonnestelsel en dat is ons planetenstelsel. Zoals het in bovenstaande zin staat klopt het en zou jij het graag omschreven zien. Je zou echter ook kunnen zeggen: Ons zonnestelsel is het enige zonnestelsel. De zin klopt nog steeds, toch? Stoor je je nog steeds aan het begrip "ons zonnestelsel" in deze zin? Het begrip "ons zonnestelsel" wil dan ook helemaal niet zeggen dat er meerdere zonnestelsels zouden (kunnen) zijn, want dat is inderdaad niet zo. Het betekent wel dat wij allemaal in ditzelfde planetenstelsel 'wonen'. Ter vergelijking: Fransen zouden het als ze willen ook kunnen hebben over "onze Eiffeltoren" wat strikt genomen niet betekent dat er meerdere Eiffeltorens zouden moeten bestaan (of dat wel of niet het geval is laat ik in het midden). Hetzelfde voor ons atomium, onze aarde, etc... Soms is het woord 'ons' zelfs zo ingeburgerd dat het als synoniem voor 'mijn' gaat dienen.

Ne, er zijn in het heelal vele zonnestelsels, in principe zelfs oneindig veel. Okee, strikt genomen zouden het "planetenstelsels" of "sterrenstelsels" moeten heten, maar zonnestelsel is het woord dat wij het meest frequent gebruiken voor het Engelse "galaxy", dus spreken we "in de volksmond" (en daarbuiten) van zonnestelsels. Dat - in dat opzocht strikt taalkundig gesproken - dan eigenlijk zonneNstelsel zou moeten zijn, maar dat terzijde ;-) Toegevoegd na 1 minuut: In dat geval beschouw je elke ster waarom planeten draaien dus eingelijk als EEN zon.

"Ons zonnestelsel" is niet fout omdat taal niet altijd alleen maar over de keiharde fysieke werkelijkheid gaat. Taal kan ook gaan over wetenschappelijke hypothesen (er bestaan andere sterren met exoplaneten en leven daarop), ontoetsbare veronderstellingen (er zijn oneindig veel sterren met planetenstelsels) of fantasieën (science fiction waarin bewoners van andere zonnestelsels figureren).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100