Is de kJ in de praktijk de kcal aan het verdringen?

Op de wikipagina van de kilojoule staat "De energie van levensmiddelen (voedingswaarde) wordt uitgedrukt in kilojoule of, als erfenis uit het verleden, in calorieën ".
Op de wikipagina van de calorie staat "De calorie (van Lat. calor, warmte) is een verouderde eenheid voor energie (E) of warmte. De calorie is officieel vervangen door de joule, maar vooral in de voedingsindustrie is de calorie een nog veelgebruikte maat voor een hoeveelheid energie." en "In de voedingswaardeberekening en bij diëten wordt de kilocalorie nog veel gebruikt hoewel hij langzaam maar zeker door de kJ wordt verdrongen. "

Hoe zit het in de praktijk? Wordt in de voedingsindustrie en dieetwereld de kJ meer gebruikt? En als het daar nog steeds niet gebruikt wordt, waar dan wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de wetenschap en techniek ja, al jaren. In voeding* en dieetwereld, nee, ondanks de poging dmv het plaatsen van een kJ waarde op een product. Zolang de kcal-waarde opgegeven wordt door de fabrikant EN diëtist zal dat ook niet veranderen. *Dit zal wellicht ander liggen in de voedingslaboratoria, maar tussen consumenten wordt nog altijd volop en alleen maar kcal (maar dan onjuist calorie genoemd) gezegd.

Ja, de kcal wordt in de praktijk steeds meer door de kJ vervangen. Wereldwijd wordt gestreefd naar het gebruik van het mksA (ook wel Georgie) systeem. Dat heeft vier basiseenheden, meter, kilogram, seconde, Ampere. Daaraan toegevoegd nog de K, Kelvin. Op die manier kun je alles universeler berekenen. Helaas lukt dat niet allemaal ineens. Bepaalde eenheden zijn sterk ingeburgerd. De atmosfeer, mmHg, gallon, pint, mile, etc. blijven nog veel gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100