Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Dat komt door de chemische samenstelling van water. Water wordt bijeengehouden door zgn. waterstofbruggen. Bij dalende temperatuur wordt de beweeglijkheid van water steeds minder, en de aantrekkingskracht van deze waterstofbruggen steeds prominenter. Het water wordt hierdoor in een soort "rooster" geforceerd waar verrassend veel loze ruimte in zit. Door deze loze ruimte wordt ijskoud water -- en ijs -- groter, en bijgevolg lichter per volume-eenheid. Dit proces treedt op beneden 4 graden Celcius.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

IJs is de vaste vorm van water.

De lineaire uitzettingscoefficient is 50*10^-6 (1/K).
Eenmaal gevormd ijs gedraagt zich onder gelijkblijvende druk net als andere vaste stoffen.
Het blijft krimpen met dezelfde factor per graad tot je 0 Kelvin hebt bereikt.
IJs zet dus niet uit als je het verder afkoelt bv in de diepvriezer, maar zal verder krimpen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding