Waarom zet Ijs uit?

Waarom zet Ijs uit als je het in de diepvries zet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt door de chemische samenstelling van water. Water wordt bijeengehouden door zgn. waterstofbruggen. Bij dalende temperatuur wordt de beweeglijkheid van water steeds minder, en de aantrekkingskracht van deze waterstofbruggen steeds prominenter. Het water wordt hierdoor in een soort "rooster" geforceerd waar verrassend veel loze ruimte in zit. Door deze loze ruimte wordt ijskoud water -- en ijs -- groter, en bijgevolg lichter per volume-eenheid. Dit proces treedt op beneden 4 graden Celcius.

IJs is de vaste vorm van water. De lineaire uitzettingscoefficient is 50*10^-6 (1/K). Eenmaal gevormd ijs gedraagt zich onder gelijkblijvende druk net als andere vaste stoffen. Het blijft krimpen met dezelfde factor per graad tot je 0 Kelvin hebt bereikt. IJs zet dus niet uit als je het verder afkoelt bv in de diepvriezer, maar zal verder krimpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100