Hoe zijn dieren aan hun namen gekomen,b.v. Kat,Vogel, Leeuw, Tijger, enz..

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hebben wij in het verleden voor ze bedacht en dat nog wel in meerdere talen.

Dat ontstaat gewoon in een taal... Deze woorden zijn lang geleden ontstaan... Maar mobiel is een nieuw woord... Dat ontstaat gewoon vanzelf... Meer kan ik er niet over zeggen...

Internationale afspraken. Hetzelfde geld voor alle andere benoemingen. Deze kloppen niet altijd, hoor. Bijvoorbeeld, een doos is een doos, maar is niet altijd een doos, en een tang is ook niet altijd een tang.

Er zijn een aantal dieren die hun naam hebben gekregen aan de hand van de klank die ze zelf voortbrengen. Tjiftjaf is daar een mooi voorbeeld van. Ook zo, maar iets minder sprekend is bijvoorbeeld 'slang', waarbij de sisklank in het begin van het woord een belangrijke rol speelt. Spreek het maar eens uit als ssssslng. Verdere voorbeelden waar je met een beetje verbeelding een relatie kunt leggen tussen het geluid en het beest: kikker, koe, varken, oehoe, ga zo maar door. Maar niet alleen het geluid is een bron van inspiratie geweest, er zijn ook hele logische namen ontstaan omdat een dier er iets anders uitziet dan zijn soortgenoten: de lapjeskat bijvoorbeeld omdat die een uiterlijk heeft dat met diverse kleuren lapjes te vergelijken valt. Veel dieren komen niet van oorsprong in Nederland voor, die hebben dus een naam die niet in het Nederlands in de oudheid is ontstaan. Tja, ik weet dat dit niet een volledig antwoord is op je vraag, alleen maar een gedeelte. De rest van de namen zijn op andere wijze ontstaan, die per diersoort een heel andere oorzaak kan hebben.

De Nederlandse of andere talen benamingen voor dieren en planten zijn eigenlijk heel verwarrend, omdat iedereen verschillende benamingen heeft voor een dier of plant. Behalve in het Latijn, is de benaming over de hele wereld het zelfde. Bv Mastigoprotus giganteus, is de zweepschorpioen. De Opheodrys aestivus, is de ruwe groene grasslang. Als je precies de ruwe groene grasslang bedoelt, en je zegt alleen Opheodrys, dan kan het ook nog de gladde grasslang zijn. Dus als je de volledige Latijnse naam kent, kunnen er geen misverstanden ontstaan, want die zijn wereldwijd het zelfde. Nederlandse namen zijn gewoon verzonnen. Latijn is al zo oud, is ook wel verzonnen maar wel een taal die niet verandert. Ja buiten meschien, als ze een nieuwe diersoort of plant vinden, dan komt er meschien een woord bij, maar dat is het dan.

Dieren hebben geen naam gekregen, ze worden geduid. Een kat heet geen 'kat', 'chat' of cat. Het is ook zo dat het dier niet weet hoe wij hem noemen. Mijn hondje kwam even vrolijk aankwispelen als ik hem met 'kom stomme Lul' roep of gewoon met 'Kom Prins'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100