Waarom zijn namen van orkanen altijd vrouwelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zijn ze niet. Toegevoegd na 3 minuten: Sinds 1978 worden om en om mannen- en vrouwennamen toegekend aan orkanen.

Bronnen:
http://www.museumkennis.nl/nnm.dossiers/mu...

Omdat we ons soms als orkanen kunnen gedragen hahaa, lekker spetterend en duidelijk.

Wanneer ze komen zijn ze nat en wild en zodra ze weggaan nemen ze je auto en je huis mee. Ok nu serieus, het is niet waar dat het alleen maar vrouwennamen zijn. Vroeger noemde de mensen in het Caribisch gebied orkanen naar de heilige op wiens naamdag de orkaan woedde. Dat gebruik kennen we in Nederland ook uit de Middeleeuwen. Denk maar aan de Allerheiligenvloed of de St. Elizabethsvloed. Dergelijke namen hebben eigenlijk alleen maar historische waarde: ze worden gegeven als de ramp al is geschied. Metereologen hebben een tijdlang orkanen aangeduid met hun positie. "De orkaan op 75°W.L./20 °N.B. trekt westwaarts en neemt in kracht toe." Dat systeem leidde echter tot verwarring. Als twee orkanen zich in hetzelfde gebied bevinden, dan kan men wel eens op de verkeerde waarschuwing reageren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begonnen Amerikaanse meteorologen daarom orkanen koosnaampjes te geven. Dat waren altijd vrouwennamen. In 1953 mislukte een officiële poging om voortaan orkanen aan te duiden met het fonetisch alfabet. Weersvoorspellers begonnen toen de koosnaampjes in hun radiouitzendingen te gebruiken. Daarmee werd de basis gelegd voor het huidige systeem. Lijsten met namen Zodra een weersstation merkt dat een tropische storm in de maak is, wordt aan die storm een naam gegeven. Slechts een aantal van deze stormen zal daadwerkelijk tot een orkaan uitgroeien. Zo'n naam wordt niet ter plekke verzonnen. De World Meteorological Organization heeft een aantal lijsten met namen opgesteld. Iedere regio heeft zijn eigen lijsten. Voor de Atlantische Oceaan en het noordoosten van de Stille Oceaan zijn zes alfabetische lijsten met namen gemaakt. De letters Q, U, X, Y en Z ontbreken daarin, omdat men er niet voldoende namen bij kon verzinnen. Als in deze gebieden het orkaanseizoen aanbreekt, dan krijgt de eerste storm de naam met een A die voor dat jaar is vastgesteld. De tweede krijgt een naam met een B, enzovoort. Als na zes jaar alle lijsten gebruikt zijn, begint men weer van voren af aan. De namen van 1998 zijn dus hetzelfde als die van 2004. Overigens staan er tegenwoordig niet alleen maar vrouwennamen op de lijst. In 1978 besloot men dat dat discriminerend was. Als de eerste naam een vrouwennaam is, krijgt de tweede storm een mannennaam.

In de Tweede Wereldoorlog begonnen meteorologen met het geven van een naam aan orkanen, in alfabetische volgorde. Na de oorlog kwamen er lijsten die om de paar jaar herhaald werden. De namen waren altijd vrouwelijk, totdat vrouwengroepen protesteerden. Voortaan werden ook mannennamen gebruikt, om en om. De letters Q, U, X, Y en Z doen overigens niet mee. Tegenwoordig worden de namen voor zes jaar vastgesteld door de Wereld Meteorologische Organisatie WMO. Een tropische depressie krijgt een naam zodra windkracht acht wordt bereikt. De namen worden (in de zes jaar dat een lijst bestaat) steeds opnieuw gebruikt, behalve als een orkaan grote verwoestingen heeft aangebracht. Toegevoegd na 55 seconden: http://www.meteozeeland.nl/verklaardnamenvanorkanen.php

dat komt door het gezegde als ze komen zijn ze nat en hevig en als ze gaan nemen ze je huis en auto mee

Voor de Atlantische stormen heeft de Wereld Meteorologische Organisatie zes namenlijsten van telkens 21 namen opgesteld; om de zes jaar komen dezelfde namen dus weer terug. Het is een alfabetische lijst met alternerend een vrouwelijk en een mannelijke naam. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt omdat er te weinig namen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100