Hoe werkt klopfix?

Klopfix verstevigd slagroom. Maar hoe gaat het scheikundig? Welke stoffen versterken de slagroom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Klopfix bestaat uit gemodificeerd zetmeel, druivensuiker en E341 (calciumfosfaten). Gewoon zetmeel zit in vrijwel al onze voeding en wordt eerst uit bijv. groenten gehaald door de stengels te vermalen, het zetmeel eruit te wassen en te drogen. Hierdoor wordt een wit poeder verkregen. Dit poeder is nog niet geschikt om er bijv. mee te binden, het moet dus aangepast worden en door het chemisch te behandelen worden de eigenschappen veranderd (gemodificeerd). Het heeft nu een celstructuurverandering ondergaan. De moleculen verstijven sneller en is, afhankelijk van de bewerking, in staat warme zowel als koude gerechten te binden op een gladde, heldere manier. Zou het niet gemodificeerd zijn zou het een korrelige of waterige structuur hebben in het product waarin het is verwerkt. Klopfix toegevoegd tijdens het kloppen van slagroom, houdt met zijn lange ketens moleculen de moleculen van de slagroom in een innige omhelzing en de stijvere moleculen mengen zich tussen de roommoleculen. Hierdoor blijft de slagroom dus stijf en zakt niet in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100