Shroud of Turin - hoe is het mogelijk?

Uit wikipedia:

"Het is een linnen kleed waarop vaag een beeld van een man te zien is met verwondingen aan de zichtbare hand zoals zouden kunnen ontstaan bij een kruisiging. Volgens sommige christenen is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Het officiële standpunt van de Katholieke Kerk is dat het om een vervalsing gaat, al laat zij sinds de 14de eeuw de verering ervan toe als een kunstzinnige voorstelling van Jezus. De meeste wetenschappers beschouwen de lijkwade als een knappe vervalsing uit de late Middeleeuwen. De lijkwade wordt momenteel bewaard in de Kathedraal van Johannes de Doper in Turijn."

-------

Mijn vraag is niet of het Jezus is of niet.

Wat ik interessant vind is iets anders. De Shroud of Turin is in feite een negatieve afbeelding. En dit was pas later (na de eeuwen van het bestaan van de relikwie) bij het fotograferen van de kleed "heel toevallig" ontdekt.

Mensen pas een paar honderd jaar geleden de fotografie hebben ontwikkeld. En voor dit tijd wist men niet wat een negatief is en hoe de diverse lichtstralen zich kunnen materialiseren.

Hoe, wetenschappelijk gezien, hoe is het mogelijk zonder enige kennis over de fotografie en lichtstralen en zonder enige technologie om ermee te kunnen werken - zoiets kunnen "vervalsen"?

Of, de vraag omgedraaid, hoe is het mogelijk geweest toen de tijden zo'n afbeelding op een stuk materie te projecteren en wat voor de stralen zou dat kunnen zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Leonardo da Vinci wordt genoemd als de schepper. En verkijk je niet op fotografie - de grondbeginselen (camera obscura) werden in zijn tijd al begrepen. Hij kán een foto (negatief) hebben gemaakt door een kleine opening in een muur ,op een in chemicalien gedrenkte lap. Het gezicht - wordt gefluisterd - zou zijn eigen portret kunnen zijn

Dit is met behulp van was en oker gedaan. Een korte boodschap over het bewijs dat het kan is op nu.nl gepubliceerd: http://www.nu.nl/wetenschap/2096211/lijkwade-van-turijn-nagemaakt.html De website van de man die het gedaan heeft bevat de engelse uitleg. In het engels, gecopieerd van [quote=http://sites.google.com/site/luigigarlaschelli/shroudreproduction] We have now shown that full-size Shroud-like images can indeed be produced by a rubbing technique on a human body. In practice, a linen sheet is laid flat over a volunteer, then rubbed with a pigment. The image is then completed free-hand; the face, however, must be obtained from a bas-relief to avoid the unescapable wrap-around distortion. We have also shown that pigments containing traces of acidic compounds can be artificially aged after the rubbing step (by heating the cloth in an oven) in such a way that, when the pigment is washed away, an image is obtained having the expected characteristics as the Shroud of Turin. In particular, the image is a pseudo-negative, is fuzzy with half-tones, resides on the topmost fibers of the cloth, has some 3D embedded properties and does not fluoresce. For a best visual comparison, we also added blood stains, burn holes, scorches and water stains to our 4-meters long reproduction. We believe that our attempts represent - more than a reproduction - an interesting addition to the ongoing debate on the origin of this maybe-not-so-impossible image. [/quote]

Puur zonlicht is genoeg om een dergelijke lap te maken. Er zijn zoveel manieren...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100