Waarom wordt er wel een 'wolkje' gevormd als je uitademd door je mond en niet als je uitademd door je neus?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij is zo'n wolkje bevroren waterdruppeltjes, en is de lucht uit je mond vochtig, terwijl de lucht uit je neus droog is.

De lucht door de mond uitgeademd condenseert meteen doordat die lucht nat is van de waterdamp... Door de neus uitgeademd is veel droger, die lucht wordt gedroogd doordat het langs het neusslijmvlies zijn vocht afgeeft omdat de neus kouder is van binnen en dus niet meer zo veel kan condenseren bij uitademing...

De lucht heeft ook een luchtvochtigheid. Dat is de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Als er teveel water in de lucht zit, gaat die waterdamp condenseren, er worden kleine druppeltjes, dat noemen we mist. Of in de badkamer zie je het stomen. Als je dat ziet is de luchtvochtigheid 100%. Meer waterdamp kan de lucht niet opnemen. In jouw eigen longen is de luchtvochtigheid ook 100%. Dat kan je goed zien als je op een koude dag uitademt. Dan komt er een wolkje mist uit je mond, de neus is kouder en droger en kan dus minder waterdamp condenseren. Vandaar dat je een wolkje mist uit je mond ziet komen en niet uit je neus.

Bronnen:
http://nl.wikibooks.org/wiki/Wikijunior:Aa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100