Wat is het verschil tussen een deksel en een dop?

Wanneer word iets een deksel genoemd en wanneer een dop? Er zijn deksels met schroefdraad en doppen zonder. Hoe is het verschil te zien?

waar sluit je een jampot mee? een deksel toch?
en wat zit er op een shampoo-fles?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de Dikke Van Dale is "Dop" een deksel voor op een fles. Een deksel is namelijk dat deel van een hol voorwerp dat dit van boven sluit. Bij een fles noemt men dat dus een dop.

De spelling

Een dop draai je en een deksel leg al haal je er zo af

Ik denk dat je een deksel ergens op legt en een dop zit meer vast, bijvoorbeeld een schroefdop en een dop voor in een wijnfles ofzo.

Ik denk dat het met de grootte te maken heeft. Een deksel kan ook schroeven (deksel van een appelmoespotje; is geen dop). Ik denk dat als iets een kleinere doorsnede heeft dan 10 centimeter je het een dop noemt, anders een deksel. Iets vierkants noem je over het algemeen (ongeacht de grootte) een deksel en niet een dop.

De verhouding tussen de opening en de grootte van het desbetreffende af te sluiten object maakt het verschil tussen een deksel en een dop.

Op een grote fles/pot met een kleine opening zit een dop, op een grote fles/pot met een (bijna) even grote opening zit een deksel.

Een prullebak heeft een deksel en een tube tandpaste heeft een dop. Je kan dus veronderstellen dat een deksel altijd groter is dan een dop.

je geeft in je beschrijving eigenlijk zelf al het antwoord: een pot heeft een deksel en een fles heeft een dop

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100