Hoe kort je mijnheer af ?

Ik zou een mailtje willen starten met : "Geachte mijnheer Peeters", maar hoe moet ik mijnheer afkorten ? Mr Peeters lijkt me Engels.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sterker nog: Geachte Mijnheer is not done. Je zegt dan eigenlijk geachte mijn heer, en je kan er maar een van de twee gebruiken, dus Geachte of Mijn. De suggestie van hierboven, Geachte Heer is derhalve de beste (voor Geachte de enige) keuze.

Van "Ikhebeenvraag.be" door een lector Nederlands: Bij het adresseren van brieven aan mensen kort je de heer en mevrouw liever niet af. Gebruik in adresseringen ook niet het woord mijnheer/meneer of de afkorting daarvan Mr. of M. De afkorting Mr. is volgens Van Dale de verouderde afkorting van mijnheer. M. zou volgens sommigen voor zowel mijnheer als mevrouw staan. De heer kan je afkorten als Dhr., maar dat doe je dus liever niet in adresseringen. Na De heer of Mevrouw worden academische graden wel afgekort. Een brief aan de ingenieur Martens kan je dus als volgt adresseren De heer ir. Martens, een brief aan de advocate Coopman wordt dan Mevrouw mr. Coopman. De afkorting Mr. staat immers voor meester in de rechten, een academische graad in de rechtsgeleerdheid. In zakelijke brieven kan De heer of Mevrouw voor die titel worden weggelaten.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/7709

Geachte heer Peeters??? Dat zou je er ook van kunnen maken.

Waarom wil meneer uberhaupt afkorten? Meneer is toch goeie prima?

Op de enveloppe dien je te schrijven: Aan Dhr. J. Peeters (inclusief de voorletters). Betreft het een werknemer van een bedrijf en stuur je de brief naar het bedrijf, dan schrijf je: Naam bedrijf t.a.v. dhr. J. Peeters Ook op het briefhoofd zet je dan aan (of t.a.v.) dhr. J. Peeters. De aanhef van de brief wordt dan: Geachte heer Peeters, Toegevoegd na 5 minuten: Ik lees nu pas dat het een 'e-mail' betreft. Maar daavoor gelden min of meer dezelfde regels. Stuur je het naar een bedrijf, dan zet je bij het onderwerp 't.a.v. dhr J. Peeters' en als aanhef 'Geachte heer Peeters'.

De mail zou je kunnen beginnen met: Geachte Hr. Peters

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100