Hoe kan het dat de bliksem ook de ruimte inschiet?

Heeft dit iets te maken met magnetische banen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je bedoelt z.g. sprites? Sprites worden vaak gezien na sterke bliksemschichten die positieve lading van een wolk naar de grond verplaatsen. Deze soort bliksem is zonder meetapparatuur tot nu toe niet te onderscheiden van gewone, negatieve bliksem, die tien keer vaker optreedt. Enkele milliseconden na de positieve bliksem kan op hoogten van 20 tot 90 km kilometer boven de wolken een sprite-ontlading omhoog schieten. Waarom sprites voorkeur hebben voor positieve bliksem is niet duidelijk. Misschien kunnen negatieve bliksems geen sprites veroorzaken. Het kan ook liggen aan het feit dat positieve bliksemschichten gemiddeld veel meer lading verplaatsen. Een ander raadsel is dat de horizontale afstand tussen een sprite en zijn bliksem tientallen kilometers kan zijn. Het zou kunnen zijn dat een bliksem binnen de wolk de horizontale locaties van primaire bliksemschicht en sprite verbindt. E.e.a. ontleend aan een interessant artikel over deze boeiende materie..

Waarschijnlijk niet, het heeft (naar de kennis die ze nu hebben) te maken met ontlading. Probleem is dat ze nog maar heel erg weinig weten en begrijpen van de ontladingen boven de wolken de ruimte in. Het is ook pas een jaar of 20 dat ze dit weten en een jaar of 15 dat ze dit onderzoeken. Tekst van link: Onderzoekers zijn bezig met de rol van sprites in het elektrische circuit van de aarde. Dit circuit bestaat uit twee geleidende lagen: de aardbodem en de ionosfeer op ongeveer negentig kilometer hoogte. Tussen deze lagen ligt een gemiddeld elektrisch potentiaalverschil van ongeveer 250 kilovolt, dat in stand wordt gehouden door bliksemschichten (wereldwijd ongeveer 45 per seconde). Onweerswolken zijn namelijk enorme ladingsscheidingsmachines, waarin negatieve ladingen zich doorgaans onderin de wolk verzamelen en positieve bovenin. Binnen een wolk kunnen spanningen van tientallen tot honderd megavolt optreden: veel groter dus dan het potentiaalverschil tussen aarde en ionosfeer. Bij de meeste bliksemschichten wordt de negatieve lading van de onderkant van de wolk naar de grond getransporteerd. De hoge negatieve spanning aan de onderkant van de wolk wordt daarbij ontladen, waardoor de aardbodem negatief wordt opgeladen. Jets en sprites zijn ontladingen van de wolk naar de ionosfeer. Hierbij wordt waarschijnlijk negatieve lading naar boven getransporteerd, waardoor de ionosfeer wordt ontladen. -------- Zoals de tekst aangeeft is er een hoop 'waarschijnlijk', ze weten er nog te weinig van. Het zou dus kunnen dat het magnetisme er mee te maken heeft, maar dat moet nog blijken als we dit fenomeen beter gaan begrijpen. De onderzoeken staan nog in de kinderschoenen zeg maar. Toegevoegd na 1 minuut: Op de afbeelding de eerste kleurenfoto van een sprite uit 1994.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/bliks...

heeft met ontlading en wrijving en temperatuurs verschillen te maken. uit zich tussen het wolkendek en tussen wolk en aarde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100