Kun je aan de staart zien of een vis een zoogdier is?

Een walvis heeft een horizontale staartvin, een dolfijn ook, een haai niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij de zeezoogdieren zijn de achterste poten vergroeid tot een horizontale vin. Ooit zijn dit landdieren geweest met normale poten. Bij de vissen staat de achterste vin vertikaal.

Om te beginnen is een vis geen zoogdier, maar dat weet je natuurlijk ook. Inderdaad, bij zeezoogdieren is de staartvin horizontaal en verticaal bij vissen. Het lijkt mij dat de staartvin bij zeezoogdieren horizontaal is om beter naar het oppervlak te zwemmen om te kunnen ademen. Daarom is dit verschil misschien te verklaren.

De bewegingen van landdieren zijn vaak een verticale golfbeweging, omdat dat op land erg efficient is (zoals een haas, hermelijn of een cheetah rent.). Dieren die later weer terugkeerden naar de zee namen waarschijnlijk die verticale golfbeweging weer over (zoals wij vlinderslag zwemmen). De heel primitieve embryos zoals vis- en amfibielarven hebben nog een horizontale golfbeweging, die in het water efficient is en ook te maken heeft met de ogen en gekruiste zenuwen. Als het linkeroog iets waarneemt gaat de rechterkant van de vislarve extra samentrekken en de vislarve buigt af naar rechts om te voorkomen dat hij opgegeten wordt of om een obstakel te vermijden. Ook hagedissen en volwassen salamanders lopen nog via zo een horizontale golfbeweging. Pas toen de poten recht onder het lichaam kwamen zijn de rugbewegingen ook verticaal geworden. Als dat soort landdieren weer het water opzoeken, dan blijven ze dezelfde verticale bewegingen uitvoeren. Het ontstaan van een horizontale staartvin is dan een natuurlijk evolutionair uitvloeisel van de verticale beweging. Hoe groter het horizontale vlak, hoe efficienter de zwembeweging.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100