Waarom is goud in de oudheid belangrijk geworden voor de mens?

Was het puur een kwestie van "het ziet er mooi uit" of had men een andere beweeg reden om goud mooi en kostbaar te vinden.
Er waren vroeger toch ook andere metalen die net zo mooi of zeldzaam waren als goud?

Weet jij het antwoord?

/2500

Goud blijft natuurlijk langer mooi dan bijv koper (groen), bovendien was er maar weinig goud te vinden. Schaarste maakt altijd dat een produkt kostbaarder wordt.

In de tijd dat men nog ruilde, vond er toevallig iemand goud. Omdat toen niemand het had en nog ruilde met bijvoorbeeld 1 kannetje melk tegen 5 eieren werd goud ineens een nieuw ruilmiddel, omdat iedereen het toen wilde hebben! Daarom is en was goud heel erg belangrijk voor de economie.

Bronnen:
geschiedenis les

Goud en zilver zijn edelmetalen c.q. kostbaar omdat ze er zo fraai uitzien en edelsmeden er mooie prachtige sieraden van kunnen maken. Tevens zijn ze duur, daar ze zulke goede geleiders van elektriciteit zijn. Ze worden dan ook in elektrische instrumenten van hoge kwaliteit (superkwaliteit) gebruikt. Echter de voornaamste reden waarom goud en zilver zo duur zijn, is vanwege de zeldzaamheid waarmee deze edelmetalen op aarde voorkomen.

in de oudheid heeft men ontdekt dat goud een materiaal is wat niet verouderd door oxidatie. Het is een materiaal dat als het vandaag glanst, en je het 100 jaar laat liggen, nog steeds glanst. ( niet als je het gebruikt). Het komt al glanzend uit de grond. Daarmee werden dus onedele metalen vergeleken en werd goud natuurlijk als meest waardevol gewaardeerd. Mede natuurlijk vanwege de zeldzaamheid. Verder zoals in latere tijden kan je lezen in de andere antwoorden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100