Waarom blijf ik drijven?

In welke houding ik ook ben, ik kan niet zinken. Ik hou geen adem vast, want zelfs als ik helemaal uitadem blijf ik drijven. Als er iemand aan mij gaat hangen die wel zinkt, blijft diegene ook drijven. Ik kan niet op de bodem gaan zitten of liggen zoals veel mensen kunnen. Twee mannen probeerden mij in zittende houding naar beneden te duwen maar zelfs dat lukt niet. Als ik rechtop in het water hang, komen mijn benen vanzelf naar boven. Als ik snorkel, moet ik constant naar beneden zwemmen om onder te blijven. Kan iemand mij misschien vertellen of er meer mensen zijn die dit hebben en hoe het kan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik weet geen echt antwoord op je vraag, maar misschien kan ik je een paar kleine tips geven. Als je graag onder water wilt zwemmen je kan overwegen om in een duikzaak een loodgordel te kopen. Het menselijk lichaam heeft gewoonlijk een ongeveer gelijk soortelijk gewicht als water (enigszins afhankelijk van het zoutgehalte van het water), en zou dus in water min of meer blijevn zweven. Duikers gebruiken een loodgordel om makkelijk naar beneden te komen, en een vest waar lucht in kan worden gepompt om weer hoger te komen. De lichaamsvorm maakt overigens wel wat uit, en dan niet alleen het vet, maar ook de afmeting van de met lucht gevulde holtes in je lichaam. Ik ga wat hoger en lager tijdens duiken door middels heel kleine spierbewegingen mijn longen een heel klein beetje te laten uitzetten/inkrimpen, zonder daarbij de hoeveelheid lucht in mijn longen te veranderen (niet uitbazen of inademen) en door mijn lichaamshouding een miniem beetje te veranderen door de rugspieren een miniem beetje aan te spannen (hoger) of te ontspannen (lager). Dit laatste werkt als je plat in het water ligt, niet in zithouding. Het aanspannen van je rugspieren bedoel ik zo dat als je bijvoorbeeld staat, hoofd rechtop, kin ietsje omhoog tegen iets voorovergebogen staan waarbij je kin wat naar beneden komt. Maar dan uiteraard liggend in het water. Mijn longvolume regel ik een beetje met mijn buikspieren: trek je buik in en de longen worden vanaf de onderkant een beetje samengedrukt (omhoog), ontspan je buikspieren en je longen krijgen aan de onderkant wat meer ruimte (omlaag). Het maakt geen wereld van verschil, je schiet niet ineens omhoog of omlaag, maar de invloed is er wel degelijk. Toegevoegd na 3 minuten: Wees maar blij dat je niet in de tijd van de Spaanse inquisitie leeft. Als je ervan werd verdacht een heks te zijn werd je in het water gegooid. Bleef je drijven, dan was je een heks en werd geexecuteerd. Zonk je, dan was je weliswaar geen heks, maar wel verdronken;)

Met een hoger soortelijk gewicht blijf je gemakkelijker drijven. Raar maar waar: als je meer lichaamsvet hebt, drijf je veel beter. Dus als je erg slank bent, kan ik het niet verklaren. Maak je eens heel klein: benen optrekken, armen om je benen heen. Een klein bolletje. Het is normaal dat je zo blijft drijven, of in elk geval gedeeltelijk. Als je dan helemaal uitademt, zou je moeten zinken, en kun je languit op de bodem gaan liggen. Alleen als je dus wat meer lichaamsvet hebt, zal dit moeilijker zijn. En anders moet het toch te maken hebben met de lucht in je lijf. Toegevoegd na 15 minuten: Pardon, een foutje bij het te snel tikken: een LAGER soortelijk gewicht drijft gemakkelijk, dit betekent dat meestal mensen met een HOGER gewicht (of in elk geval: hoger vetpercentage) makkelijker blijven drijven. Mannen hebben vaak een hoger soortelijk gewicht (zwaarder spierweefsel en minder vetweefsel, en spierweefsel is dus dichter en drijft minder goed). Maar wat vreemd kan lijken, is dat dus slanke mensen dus moeilijker blijven drijven dan mensen die hier en daar wat vetrolletjes hebben.

Het soortelijk gewicht wordt ook (in grote mate zelfs) bepaald door de hoeveelheid lucht. Goed inademen en vast houden van de lucht helpt het soortelijk gewicht te verlagen en dus beter te drijven. De een is er beter in dan de ander. Ook zie je dat ouderen beter kunnen drijven dan jongeren. Dat zal, denk ik, niet met de leeftijd te maken hebben, maar met de grootte van de betreffende personen. Ik ben geen medicus, maar ik vermoed dat het te maken heeft met verschil in de relatieve hoeveelheid botten in een klein lichaam t.o.v. een groot lichaam. Toegevoegd na 29 seconden: http://www.steljevraag.nl/viewquestion?questionID=14967

Het heeft natuurlijk te maken met het soortelijk gewicht van je lichaam. Maar mogelijk ook met je longinhoud. Hoeveelheid vet. Leeftijd. Dikte van je botten. Conditie van je lichaam ( veel spieren) Watertemperatuur Normaal gespoken drijft ieder lichaam, als je je totaal ontspant, dus het lichaam is iets lichter dan water, of vrijwel gelijk. Er is dus maar weinig nodig om het lichaam te laten drijven. maar mogelijk zien wij ,als leken, iets over het hoofd en is het goed wel verklaarbaar. Maar het blijft vreemd!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100