Hoe komt het dat ik slecht ben in rekenen, en goed ben in wislunde?

Ik haal gemmideld achten voor wiskunde en vroeger op de bassichscool was ik heel slecht in rekenen.
Ik zat met rekenen in een groep 7 niveau, en ik ben nu een van de beste met wiskunde in de klas.

.mijn begrijpend lezen staat op havo vwo
.ik ben geintreseerd in wiskunde maar leer maar 1 of nul keer meestal

Toegevoegd na 46 seconden:
Sorry dat ik wislunde schreef te snel getypt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe goed je bent in rekenen zegt niet altijd wat over hoe goed je zal zijn in wiskunde. Je zegt niet in welke klas je nu zit en op welk nivo maar ik ga even uit van brugklas havo/vwo? In dat geval wordt er weinig echt gerekend, ik zie het aan mijn zoon. Wat er WEL gerekend wordt is op de zogenaamde oude manier. Geen gezeur met plaatjes met 'reken handig' en allerlei andere onzin die je maar kan afleiden. Gewoon doen wat ze willen dat je doet zonder eerst je hoofd te breken over WELKE methode je nu eens moet toepassen.

Misschien reken je verkeert. Rekenen is heel makkelijk als je het jezelf makkelijk kan maken. Een goed voorbeeld zijn darters, zij kunnen heel snel rekenen en puur alleen (de meeste dan) omdat ze op een logische manier alles uitrekenen. Even een simpel voorbeeld: 3x11, dan moet je niet denken naar 11x3, nee je doet 10x3+3. Op die manier kan je van een moeilijke som een hele simpele maken. Als je dit vaak toepast zal je merken dat je steeds beter wordt in rekenen. Succes. Toegevoegd na 3 minuten: nog een voorbeeldje: 18x4, reken je het makkelijkst uit door 20x4=80 -het over gebleven: 4x2=8 dus het antwoord is 72.

De een is beter in rekenen en de ander in taal. Misschien vindt je rekenen ook niet leuk. Misschien heb je slechter inzicht. So what?! Jij hebt andere kwaliteiten en een rekenmachine is een handig hulpmiddel. Later, nu moet je nog wat van je leraar... Ik hou ook niet van rekenen en ik kan het ook niet goed. Het een versterkt het ander. Doe mij maar taal...

Over wiskunde moet je logisch nadenken en vaak een beetje puzzelen, terwijl je bij rekenen een aantal stomme regels toepast die je uit je hoofd kan leren. Als je die niet zo goed kent of je vind het moeilijk om ze toe te passen (het volledig correct toepassen van de rekenregels met machten vind ik bijvoorbeeld behoorlijk lastig), ben je waarschijnlijk niet goed in rekenen. Dat betekent niet dat je slecht bent in wiskunde. Bij wiskunde gaat het niet alleen maar om het toepassen van de rekenregels, maar ook om het zien van verbanden tussen bijvoorbeeld formules, of afstanden ten opzichte van elkaar. Nadat je het verband gezien hebt, kun je het rekenwerk aan je rekenmachine overlaten ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100