Ik heb blauwe ogen en mijn ouders ook. Mijn man heeft donkerbruine ogen en zijn ouders ook. Is het dan ZEKER dat de kinderen bruine ogen gaan krijgen?

Ik heb hier wat gelezen over dat bruine genen blijkbaar sterker zijn. Dus als mijn man bruine ogen heeft, en al zijn voorouders ook, is het dan al zeker dat onze kinderen bruine ogen gaan krijgen?

Toegevoegd na 18 minuten:
Owja, ik denk dat de hele bloedlijn van mijn man bruine ogen heeft (hij komt namelijk uit Zuid-Amerika)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee, dat is niet zeker. als de ouders van je man allebei heterozygoot zijn voor oogkleur (dus één gen voor blauw en één voor bruin --> wordt dus bruin want dat is dominant) en één van de twee heeft dit doorgegeven toen ze hem maakten, dan is hij dus ook heterozygoot en heeft dus bruine ogen. maar hij kan bij het maken van een kind dus ook zijn recessieve allel voor blauw doorgeven en dan heeft het kind dus blauwe ogen, want jij hebt alleen twee allelen voor blauw. als je man heterozygoot is is de kans op een blauwogig kind dus 50% en op een bruinogig kind ook. als je man homozygoot dominant is krijgen al jullie kinderen bruine ogen.

Mijn moeder heeft bruine ogen, mijn ogen zijn groenblauw. Het is dus nooit 100% uit te sluiten.

Dat hoeft niet. Juist omdat het gen voor bruine ogen sterker is, dat heet dominant in de erfelijkheid, kan het zijn dat de man ook het gen voor blauw heeft naast het gen voor bruin. Als hij dat blauw doorgeeft combineert dat met jouw blauw, met jouw blauwe ogen heb je geen gen voor bruin, en is het resultaat: blauw.

Dit hoeft niet de kans is ongeveer 70% voor de bruine ogen dus 30% voor de blauwe ogen. Ik heb zelf ook bruine ogen en me zus blauwe. Toegevoegd na 10 minuten: Het is het gemiddelden dus niet wat het precies bij jou kinderen zou zijn.

Moeder blauwe ogen , vader bruine ogen , en dit ben ik

Als jij in genetische eigenachappen 2x blauwe ogen (bb) hebt en je man 2x bruine ogen (BB), dan is de kans ontzettend klein dat je kinderen blauwe ogen krijgen.. Je kinderen zullen namelijk (als je het makkelijk bekijkt), altijd de genetische eigenschappen Bb krijgen. Bruin overheerst en komt dus toch uiting. Op enkele uitzonderingen na als heterochromia of een zwarte in het gen van je man. Je kan er dus beter maar van uit gaan dat je kinderen bruine ogen zullen krijgen, kleine kans dat het anders is. Lichtbruin is wel een denkbare mogelijkheid.

De mogelijkheid is groot, maar ZEKER is het niet. Mijn ogen zijn blauw. De vader van mijn kinderen heeft bruine ogen, zijn familie ook. Zelfs één van mijn broers had bruine ogen. Ik heb een zoon gekregen met bruine ogen, maar de andere zijn ogen zijn nog blauwer dan de mijne :)

Bruin is dominant over blauw. Dus als ik dit met letters aangeef krijg je: Blauw (a) Bruin (A). Jij hebt het genotype aa (Blauw) en je man (AA). De mogelijkheid van de kinderen is dan alleen Aa, dus bruin. Maar er zijn veel utizonderingen, die ookal door de andere mensen genoemd worden. De kans op bruine ogen is het groots, maar wat er dan uitkomt is dan alsnog een verassing!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100