Zijn wetenschappelijke theorieën onderbouwt?

zoals de relativiteitstheorie van Einstein, die stelt dat niets sneller kan dan het licht, is dat onderbouwt met argumenten of is dit gewoon wat Einstein denkt, en er verder weinig mee doet omdat het lastig te bewijzen is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die theorie van Einstein is onderbouwd door hemzelf. Snelheden in de buurt van het licht. Daarvoor moet je zijn bij de kernfysica en bij de astronomie. Daar houden ze zich bezig met immense snelheden. Daar zij dingen over behandeld op deze site. Andere theorieën worden onderbouwd. Soms blijft er een gat zitten. Zo'n veronderstelling wordt aangehouden zolang men dat nodig vindt. Toegevoegd na 7 minuten: Een klein voorbeeld: Er worden 5 smaken beschreven: Bitter, zoet, zuur, zout en umami. Lange tijd ging men er vanuit dat iedere smaak een eigen gebied had op de tong waar die smaak het best geproefd. Nu wordt die veronderstelling weer losgelaten. En gaat men ervan uit dat op een bepaalde plaats van de tong meerdere smaken kunnen geproefd worden.

Wetenschap is onderbouwd met de kennis die op dat moment beschikbaar is. Het is dus niet de onomstotelijke werkelijkheid. Zo dacht men heel lang dat de snelheid van het geluid de maximale snelheid was. Die theorie was onderbouwd met de kennis die men toen had. Tegenwoordig weten we wel beter: men was er tot voor kort redelijk van overtuigd dat de snelheid van het licht de maximale snelheid is. Het zou mij echter niet verbazen als ook deze theorie in de nabije toekomst wordt ontkracht door nieuwe methoden en inzichten. De wetenschap is dan ook nooit 'af'.

Een wetenschappelijke theorie is eigenlijk een aanname. Theorieën zijn altijd onderbouwd, soms met logisch opvolgende stappen, soms met onderzoeken. Sommige theorieën zijn door middel van onderzoek bevestigd en andere nog niet. Maar zolang een theorie niet ontkracht wordt door een onderzoek blijft het een theorie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100