Hoe houd je een oud boek goed?

Het papier van oude boeken vergelen en kunnen worden aangetast, weet iemand hoe je een oud boek goed houd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als volgt: Op een plaats waar het zonlicht nooit komt. Niet op een plank tegen een buitenmuur. Niet op een plank van onbehandeld hout, maar op een zuurvrije ondergrond. Vertikaal opbergen, tussen boeken van gelijke grootte. Niet op zolder en niet in de kelder, vanwege de temperaturen en vochtigheid daar. Probeer dat boek te bewaren in een ruimte waar geen grote temperatuurs- en of vochtigheidsschommelingen zijn. Niet in de buurt van water- of afvoerleidingen, je weet maar nooit. Als je echt heel gesteld bent op het boek, dan in een op maat gemaakte archiefdoos op de eerder genoemde plaats.

Het papier van oude boeken kan worden aangetast door zuren in je huid en door zuurstof. Oplossing voor het eerste in eenvoudig: dunne handschoentjes dragen als je erin bladert. Oplossing voor het tweede is wat ingewikkelder: ze bewaren in een zuurstofarme ruimte.

Denk niet dat je dat zelf kunt,daar zijn preparateurs voor nodig. Vooral als je boeken hebt van houthoudend papier,gaat dat proces erg snel en kun je er weinig tegen ondernemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100