Wat zijn de symbolen voor gassen?

Ik weet Koolstofdioxide is CO2
Waterdamp is H2O
Roet is C

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn elementen en verbindingen. De symbolen voor de elementen zijn te vinden in het Periodiek Systeem der Elementen - zie Bron. De verbindingen kun je niet allemaal noemen - daar zijn er teveel van. CO2 (koolstofdioxide) en H20 (water, of ijs, of waterdamp) heb je al genoemd. CO (koolstofmonoxide) is ook een gas. Je noemt roet. Dat is een vaste stof, slechts bij extreem hoge temperaturen wordt het een gas, en dan nog alleen bij afwezigheid van andere elementen. Dat miniscule korreltjes roet toch in de atmosfeer kunnen zweven, maakt roet nog niet tot een gas - je noemt een vogelveer, een zeepbel en een paardenbloemparachuutje tenslotte ook geen gas.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Periodiek_systeem

Als je het periodiek systeem bedoelt? Daar kan je alle elementen vinden die er bestaan. Maar de scheikundige namen van "alle gassen" zou ik niet zo snel kunnen googlen. Maar daar zijn er ook dan heel veel van.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Periodiek_systeem

Hier vind je een overzicht van een aantal chemische stoffen en hoe de naamgeving werkt: http://www.clzscheikunde.nl/sys%20ng%20org.doc Niet allemaal gassen, maar het is wel leuk om te weten. Ik vond het één van de leukste onderdelen van scheikunde op de middelbare school. Zijn er gassen waarvan je het speciaal wilt weten? Dat is makkelijker antwoord geven!

Er bestaan erg veel gassen en dito formules. Op de link kun je van veel voorkomende gassen de formule en nog meer informatie terugvinden. Plezier hierbij! Toegevoegd na 3 minuten: Bijvoorbeeld: Propeen: C3H6 Zwavelhexafluoride: SF6

Bronnen:
https://customer.linde.com/irj/portal/lg-n...

Er is geen symbool voor een gas. Afhankelijk van de temperatuur is koolstofdioxide een vaste stof, een vloeistof of een gas. De temperatuur waarbij een vaste stof vloerbaar wordt heet het smeltpunt. Voor elke stof is dit anders. Het punt waarbij een vloeistof gasvormig wordt is het kookpunt. CO2 is bij kamertemperatuur gasvormig, terwijl water vloeibaar is. Bij scheikunde zetten we er de letters s = solid (vast), l = liquid (vloedbaar) of g (gaz) = gasvormig bij (tussen haakjes). Toegevoegd na 3 minuten: Alle moleculen zijn dus op den duur gasvormig, als de temperatuur maar hoog genoeg is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100