Hoeveel stroom kan er door een menselijk lichaam lopen bij 24Volt? Hoeveel is deze stroom als de persoon in water staat? Is dit schadelijk?

bij kortsluiting bv

Weet jij het antwoord?

/2500

De stroom vanaf 40 milli-amperè kan dodelijk zijn. De stroom vanaf 5 amperè is dodelijk... De batterij van je GSM ter vergelijking zit al op 200 milli-amperè...

Bij 24 volt kun je een (niet gevaarlijke) optater krijgen als je in het water staat. Er kan dan een stroom lopen van 20-30 mA, dat voelt vervelend aan. Rond de 50 mA wordt het pijnlijk en daarboven echt gevaarlijk.

Spanningen onder de 48V zijn ongevaarlijk. Deze mogen zonder veiligheidsbeperkingen open en bloot zijn.

stroom onder de 42 volt is niet dodelijk,ook niet bij hogere amperages,dit is dan ook de reden dat een lasapperaat met maximaal 42 volt werkt en een hoog amperage.

De hoeveelheid stroom (ampere's) die ergens doorheen gaat is afhankelijk van de weerstand. Hoe hoger de weerstand, des te lager de stroom, en andersom ook. Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Zuiver water geleidt echter heel slecht maar een beetje verontreiniging kan er voor zorgen dat water behoorlijk goed gaat geleiden. Als je nu in het water staat (of helemaal onder water) dan geleidt dit water meestal beter dan je lichaam en de stroom zal voor het grootste gedeelte buiten je lichaam om gaan. De weerstand kan van mens tot mens verschillen door allerlei factoren maar er is een goed gemiddelde te geven. Een andere belangrijke factor is de plaats waar de stroom het lichaam binnengaat en er weer uit. Als je hart daar tussen in zit dan kun je een probleem krijgen ;) Hoeveel " lichaam" en dus weerstand er tussen deze 2 punten zit is dus ook bepalend voor de hoeveelheid stroom die je te verduren krijgt. Overigens is het zo dat je nooit meer stroom te verduren krijgt dan de stroombron maximaal kan produceren. Om isolatieweerstand te meten kun je een zgn megger gebruiken. Die kan tot wel 50.000 volt produceren. Je krijgt er een leuke tik van maar de stroom is enige milliampere's.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100