Ik heb een vraag. Waarom noemt men een pan eigenlijk een koekenpan? Je bakt er toch geen koeken in? ;-) Ik zou graag de oorsprong van deze naam weten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De etymolgie is onbekend, dat is namelijk al het geval met het woord koek. Voor koek zijn twee etymologische verklaringen: 1: verbastering uit het Latijn voor koken (coquere), de oudst bekende Nederlandse spelling is coec of co(e)ke. 2: het zou iets kunnen betekenen als geld of penning. De uitdrukking 'de koek is op' betekent 'het geld is op', de herkomst daarvan is coecke, dat was een Middelnederlands woord voor koekje, penning of bezant. Ik gok persoonlijk op die tweede betekenis, omdat de vorm (rond en plat) en het materiaal (metaal) overeenkomt. Toegevoegd na 3 minuten: Opvallend: als je doordenkt over het woord koekenpan en de etymologie van het woord koek dan is het nog aannemelijker dat de 2e etymologische verklaring van het woord koek de juiste zou moeten zijn.

Bronnen:
van Dale -etymologisch woordenboek

Je bakt wel pannenkoeken in een koekenpan. Daar komt de naam vandaag. Toegevoegd na 16 seconden: vandaan.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koekenpan

Waarschijnlijk omdat men vroeger alleen maar grote stoofpotten/kookketels had om boven het vuur te hangen. Omdat je daar niet echt in kunt bakken, werden er kleinere, plattere pannen gemaakt. Wat daar uit kwam was een soort koek, dus voila: de koekenpan was geboren

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100