Wat gebeurt er met een boom als die blootgelegd wordt aan straling, kan die boom gaan muteren en zo ja hoe ziet een gemuteerde boom er dan uit?

Als dieren/mensen worden getroffen door een nucleaire ramp dan gaat er van alles fout waardoor je bij de kinderen een grotere kans hebt op ziektes en verminkingen bij de geboorte, maar hoe zit dit met bomen?
Wat voor last hebben bomen van nucleare rampen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meer dan 20 jaar na de kernramp bij Tsjernobyl lijkt het erop dat de natuur terug heeft genomen wat ooit van haar was. In Tchernobyl: Une histoire naturelle (VPRO, 2010) zien we dat in de verboden zone allerlei wilde dieren leven. Er lopen beren, en je ziet veel wilde zwijnen, herten en reeën. Vogels bouwen nesten in de sarcofaag waarin de verwoeste reactor na de ramp werd verpakt. De straling is daar 1 miljoen keer hoger dan normaal. Regisseur Luc Riolon vraagt zich af waarom het lijkt dat het leven in deze radioactieve omgeving geen last heeft van de straling (o.a. zondag 24 april om 21.00 uur). Klik op de link, dan kun je doorklikken naar de film met de documentaire. Tegenwoordig is de verlaten zone rondom de reactor, ter grootte van Luxemburg, een prachtig natuurgebied. Zowel onder de planten als onder de wilde zoogdieren zijn bijna geen mutaties gedocumenteerd.

Bronnen:
http://www.hollanddoc.nl/live/tsjernobyl-2...

Wat betreft planten zijn ze veel sterker dan dieren/mensen die kunnen dat wel hebben

Ook planten hebben DNA/RNA en kunnen dus muteren, er zijn miljoenen variaties mogelijk, als het gaat over hoe een gemuteerde boom eruitziet, de eerste vraag is al welke boom?

Ik heb ooit gelezen, geen idee meer waar misschien in de Quest. Dat in gebieden zoals Tsjernobyl bomen worden aangetroffen met mutaties door de straling. Voorbeelden waren dat van sommige naaldbomen de naalden 3x zo lang werden als normaal is voor de soort, bomen waarvan de zaden steriel waren geworden en dat bomen last kregen van kanker. Toegevoegd na 3 minuten: Vind net dat kanker in bomen wordt veroorzaakt dor een parasiet en dus niet door straling wordt veroorzaakt. Toegevoegd na 1 dag: Heb iets op het internet gevonden over straling in stedelijke gebieden. Dit zijn dan wel andere soorten straling maar wellicht zijn de gevolgen te vergelijken. Het artikel vertelt dat bomen in steden allerlei ziektes kunnen krijgen door de straling en/of er vatbaarder voor worden

Bronnen:
http://www.stopumts.nl/pdf/stralingbomen.pdf

Bomen die nucleaire straling opvangen kunnen: * simpelweg doodgaan als de intensiteit erg hoog is * vreemde vergroeiingen gaan vertonen, takken die bijvoorbeeld ineens de andere kant op groeien * heel klein blijven, dwerggroei dus * een soort gezwellen krijgen; dit zie je soms ook bij bomen in steden, er zijn dan 'bollen' en uitstulpsels aan de boom gegroeid * de kleur van het blad kan in de loop van de tijd veranderen, heb zelf een grove den gezien met vuurrode naalden. als me nog iets te binnen schiet zal ik het toevoegen

Bronnen:
eigen onderzoek
o.a. mijn vader; heeft nucleaire straling...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100