Wat is er al bereikt met genetische modificatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Heel veel; Niet alles positief: - Er zijn koeien ontwikkeld welke medicijnen in hun melk produceren - Er zijn speciale mais soorten gemaakt welke droogte resistent zijn - Veel landbouw gewassen zijn resistent tegen round-up achtige producten, waardoor onkruid doodgespoten kan worden

Genetische modificatie is eigenlijk een versnelde manier van fokken, waarbij je ook nog eens de mogelijkheid hebt genen mee te kweken die van nature niet in het betreffende plant of beest zitten. Genen die gewassen resistent maken tegen ziektes en droogte, of eiwitten die normaliter door mensen aangemaakt worden om medicijnen te maken, zijn al met succes in verschillende planten- en dierensoorten ingebracht. De gevaren, met name voor de 'ouderwetse' natuurlijk flora en fauna zijn -uiteraard- groot, maar dat zijn ze ook bij de ouderwetse manier van fokken ; denk aan de opkomst van de Killer-bee in Amerika. Ook hebben we nog niet helemaal de successen geboekt die we tegen deze tijd al hadden gehoopt te bereiken, maar ze zijn voorlopig voldoende om nog een hele tijd door te sleutelen met deze techniek. Ook op het gebied van gentherapie worden mondjesmaat resultaten bereikt die veel beloven voor de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van het bestrijden van auto-immuunziekten en kanker. Voor je echter van dagelijkse klinische toepassing kunt spreken moet het allemaal wel helemaal veilig en getest zijn, dus dan ben je zo nog een generatie of wat verder - hoewel een kleine doorbraak voor een stroomversnelling kan zorgen. Al met al wordt er op grote schaal nog weinig niet heel erg veel mee gedaan, omdat het een techniek is die feitelijk nog in de kinderschoenen staat, maar het zal in de toekomst steeds meer toenemen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Genetische_te...

Er is al heel veel met genetische modificatie bereikt, denk aan insuline

Zonder genetische modificatie door de natuur waren jij en ik er niet geweest. Diverse stukken uit ons DNA komen van andere wezens. Een andere interessante DNA modificatie was 6500 jaar geleden die uit een tarwesoort met lage opbrengst en een niet-verwant soort onkruid dat ons een nieuwe soort tarwe (Emerkoren) met een veel hogere opbrengst gaf. Vervolgens trad dit "wonder" 2000 jaar geleden nog een keer op met als resultaat een vruchtbare soort met een nog hogere opbrengst. Broodtarwe.. Volgens sommigen de basis voor onze plaatsgebonden leefwijze vanaf de steentijd. De natuur doet dus aan DNA modificatie, lukraak en al miljoenen jaren. Maar nu gaat de mens er mee aan de slag en komen er mogelijkheden in beeld om honger in de derde wereld aan te pakken met genetisch veranderde gewassen. Of gewassen waar we niet zoveel rotzooi overheen hoeven te spuiten. Maar volgens veel mensen spelen we dan voor God en komen daar rampen van. Zouden die tegenstanders dan ook geen brood eten? Dat zou wel principieel zijn. :-)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Genetische_te...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100