voor hoeveel mensen is de ether zichtbaar?

Ik zie al van kinds af aan die kleine bewegende deeltjes in de lucht die je op de tv ziet als zogenoemde 'sneeuw'.
Ken mensen die het ook zien, maar mijn ouders bijvoorbeeld niet. Zijn er meer mensen die dit waarnemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik weet niet precies wat je ziet - zie je een soort gekleurde stippels die aan en uit gaan maar niet bewegen, en zie je die vooral als het heel donker is? Of zie je witte puntjes die verschijnen, langs een kringellijntje bewegen, en dan verdwijnen, en zie je die vooral tegen een heldere blauwe lucht, of bij fel wit licht? -- In het eerste geval (gekleurde stippels) zie je wat in het Engels een closed-eye visualisation, of een closed-eye hallucination wordt genoemd. Daarvan bestaan verschillende vormen, elk met een eigen oorzaak. Ik verwijs je naar de eerste link hieronder: daar staat het veel beter uitgelegd dan ik het zou kunnen. (Ik heb de Engelstalige Wikipedia gekozen in plaats van de Nederlandstalige, omdat daar een veel uitgebreidere uitleg staat.) -- In het tweede geval (witte puntjes) zie je het Fenomeen van Scheerer. Zie de tweede link hieronder. Hier een samenvatting in het Nederlands. Het netvlies van de mens zit eigenlijk verkeerd om: de bloedvaten lopen vóór de lichtgevoelige cellen. Dat betekent, dat die bloedvaten door het beeld lopen. De bloedvaten veroorzaken daardoor zwarte lijnen in je beeld. Da’s niet handig, en daarom corrigeren de hersenen voor die zwarte lijnen. Wat jij uiteindelijk ziet (dus ná filtering door je hersenen) is een beeld waarbij de zwarte lijnen van de bloedvaten zijn opgevuld door de nabewerking in de hersenen. Zo af en toe komt er een witte bloedcel door zo’n bloedvaatje. De bloedvaten in je oog zijn zo smal, dat een witte bloedcel er maar nét doorheen past. De witte bloedcel vult daarmee het bloedvat helemaal op. Een witte bloedcel is doorzichtig. Zodra er een witte bloedcel door zo’n bloedvaatje beweegt, valt er dus ineens wél licht op de lichtgevoelige cellen die achter dat bloedvaatje liggen. De hersenen blijven echter corrigeren. Zij vullen op die plek blauw in (als je naar een blauwe lucht kijkt). Maar nu zien je hersenen niet alleen het blauw dat ze zelf invullen, maar daarnaast nog eens extra licht, dat door de witte bloedcel heen op het netvlies valt. Jij ziet dus op die plek wat extra licht: een wit "dingesje". Wat je dus ziet, zijn witte bloedcellen die door de haarvaatjes van je netvlies stromen. Die "puntjes" bewegen in wiebelige lijntjes, omdat de haarvaatjes kronkelig zijn. De puntjes verschijnen en verdwijnen, omdat je alleen dat deel van een bloedvat ziet dat aan de voorkant van je netvlies ligt. Daarvoor en daarna bevindt de witte bloedcel zich achter je oog, zodat je hem niet ziet.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_field_en...
http://en.wikipedia.org/wiki/Closed-eye_ha...

Aangezien je in de categorie "Wetenschap" zit; "De" ether is voor niemand zichtbaar, daar deze niet bestaat. Het bestaan van "de" ether is begin vorige eeuw definitief ontkracht. De kleine bewegende deeltjes die je in de lucht ziet zijn stofdeeltjes, sporen en/of zaden, of eventueel kleine organismen. Dit is ook niet hetzelfde als de sneeuw op je tv. De sneeuw op je tv is afkomstig van ruis in het signaal (of bij gebrek aan signaal), waarvan een klein deel afkomstig is van de kosmische achtergrondstraling.

Ik zie die ook, maar dat is verontreiniging in m'n oogvocht. Je kunt dit herkennen aan de beweging: als ik snel naar een kant kijk dan bewegen ze vertraagd mee (als in een vloeistof dus). Veeemd genoeg heb ik er soms meer last van dan anders.

op een normale dag zie ik het niet alleen als ik 's avonds de lamp uit doet en ik kijk naar het plafon zie ik het .Vaak ook echt of je een van die puntjes ziet knipperen het lijkt meestal ook dat het steeds lichter word behalve als ik met mijn ogen knippert. soms word ik er ook best gek van .Alleen ik zie ze in het licht niet...

Die bewegende stippeltjes ziet iedereen. Ons oog kan licht zien, en daarvan ook de helderheid en heel goed de kleur. Maar licht kent ook een polarisatiegraad. Dat kan ons het menselijk oog bijna niet waarnemen. Een polaroid-bril houdt licht tegen dat in een richting is gepolariseerd. Er bestaat ook circulair gepolariseerd licht, en wel rechtsdraaiend en linksdraaiend. Ik weet, dat duiven heel goed zijn in het zien van de polarisatierichting van het licht. Loodrecht omhoog is het licht het meest gepolariseerd. Daar zien wij de meeste van die stippeltjes. Ether is iets anders, dat was een filosofische term, zie een ander antwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100