Mag je een oude foto van een familielid zonder auteursrecht op Wikipedia plaatsen

In een schoenendoos vond ik een foto uit 1943 van een (ver) familielid. Niet bekend is wie de fotograaf is. Mag ik deze foto op Wikipedia plaatsen bij een artikel over deze persoon? Of mag dat niet vanwege auteursrechten?

Toegevoegd na 1 uur:
Ter aanvuling: persoon is voorjaar 1945 door Duitsers geexecuteerd. Leeft dus niet meer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik de foto zo snel bekijk, lijkt het op een militaire portretfoto. Als dit zo is, lagen de auteursrechten niet eens direct bij de fotograaf, maar zal de fotograaf in dienst zijn geweest van de Nazi-overheid. De auteursrechten zijn dan geërfd door de Duitse overheid na de capitulatie. Voor auteursrechten van instellingen en bedrijven geldt dat dit verloopt 70 jaar na creatie/publicatie. Als de foto stamt uit 1943, dan verloopt het auteursrecht op 1 januari 2014. Tot dat moment kan het dus niet op Wikimedia Commons (de afbeeldingendatabank van Wikipedia) worden geplaatst. Wat je wel kunt doen is kijken of de afbeelding voorkomt in het Deutsche Bundesarchiv , want die hebben enige tijd terug 250.000 afbeeldingen vrijgegeven voor gebruik op Wikipedia/Wikimedia , en misschien zit ie daar ook tussen. Maar ik kan me voorstellen dat dit een beetje ingewikkeld wordt. Ik betwijfel dat het de moeite waard is, tenzij het echt om een foto gaat van een bekend persoon.

Tuurlijk mag dat. En als dat niet zo is, hoor je 't vanzelf.

Mijn persoonlijke theorie: Leeft deze persoon nog? Dan heb je zijn toestemming nodig. Leeft hij niet meer maar zijn er nog wel directe familieleden, dan zou ik daar om toestemming vragen. Een (inmiddels onherkenbare) foto plaatsen is één ding, maar een artikel erbij maakt het in mijn ogen toch werkelijk anders. Misschien zijn er directe familieleden die dat niet willen, om persoonlijke redenen. Komt er bij de onherkenbare foto een artikel wat niet direct naar deze persoon of familie te herleiden is, dan zou ik me niet druk maken en het gewoon plaatsen. Maar zoek het toch even verder uit, om energie, moeite en teleurstelling te voorkomen.

aangezien het een familielid betreft moet je eigenlijk in de familie eventueel toestemming vragen,niet omdat dit mischien wettelijk zou moeten maar vooral om binnen de familie geen onenigheid te krijgen. als het wikipediaartikel een lofzang is op de persoon op de foto zal de familie er vermoedelijk geen bezwaar tegen hebben,maar als het een zwart schaap zou betreffen kan ik mij voorstellen dat deze of gene het liever niet terugleest.

Als je bij een wikipedia artikel een foto opneemt moeten die naar "Wikipedia Commons" worden gepubliceerd. Dat is de centrale plaats voor afbeeldingen en foto's. Op Commons mogen alleen bestanden worden geplaatst waarop geen (traditionele) auteursrechten rusten. Bij het uploaden moet je een aantal gegevens invoeren, waaronder het licentietype. Omdat dit nogal uitgebreid is omschreven verwijs ik graag naar: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Beleid_voor_gebruik_van_media In het algemeen geldt (in Nederland, België en veel andere EU-landen): een werk valt in het publieke domein 70 jaar na de dood van de auteur(s). Een foto van een fotograaf die in 1920 overleed is dus bijvoorbeeld publiek domein sinds 1990. Als de maker onbekend is valt het werk in het publieke domein 70 jaar na publicatie. In jouw situatie mag je aannemen dat de foto al in het publieke domein zit en aangezien je zelf eigenaar bent van de foto kan je jezelf vooralsnog als eigenaar plaatsen. Zeker in die tijd zullen er niet zo snel kopiën zijn gemaakt van foto's, dus je mag er ook vanuit gaan dat dit het enige exemplaar is. Toegevoegd na 9 minuten: Ik zou denk ik adviseren om als licentietype de volgende te kiezen: CC-BY CreativeCommons-Attribution Bij de naam zet je je eigen naam en bij de auteur de bron, bijvoorbeeld "foto in eigen beheer". NB. Het lijkt allemaal heel omslachtig, maar op Wikipedia wordt heel nauwlettend gelet op dit soort zaken. Zou je niets opgeven, of de verkeerde categorie, dan is de afbeelding binnen twee weken verwijderd. Toegevoegd na 18 uur: NB. Een foto met personen valt ook onder het portretrecht natuurlijk, maar dit geldt tot 10 jaar na het overlijden van de persoon.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Hulp_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Portretrecht

Als de persoon niet meer leeft, en de foto is jou eigendom, dan ligt het auteursrecht in principe bij jou en dus ook de keuze wel of niet te publiceren. Eventueel zou je bij nabestaanden in eerdere lijn navraag kunnen doen, maar aangezien de foto geen enkele compromitterende inhoud heeft (als het deze of een dergelijke foto is) en zeker als die historische waarde heeft, mag jij er gerust over beschikken en besluiten hem te publiceren. Zeker met het doel dat jij ermee beoogt ; puclivatie van een artikel over deze persoon. Anderen mogen dat vervolgens dan weer niet ; die moeten bij jou officieel toestemming vragen als ze hem willen overnemen.

Even een stukje 'auteurswet 1912'. En deze is waterdicht... Wanneer de maker van een beeld is overleden dan vervalt het auteursrecht 70 jaar na het overleiden van de maker. Tellend vanaf de eerste januari in het jaar volgend op het jaar van overlijden... (zo uit mijn hoofd artikel 10) Toegevoegd na 1 minuut: 'overleiden moet natuurlijk overlijden zijn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100