wat is een magnetische veld van de aarde? en wat doet een magnetische veld?

graag in ''kindertaal'' ik ben ook pas 14.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een eind dun elektriciteitsdraad om een spijker wikkelt en de uiteinden op een batterij aansluit, wordt die spijker een elektromagneet. Diep in de aarde zit vloeibaar ijzer. Dat draait rond, net als geroerde koffie. Door dat draaien is de aarde een reuzenmagneet geworden. Het veld is niet zo sterk, maar wel genoeg om een kompas te laten draaien. Trekvogels hebben ijzerdeeltjes in hun kop als een soort ingebouwd kompas. Het magnetisch veld van de aarde zorgt er ook voor dat geladen deeltjes afkomstig van de zon worden afgebogen naar de polen. Dat geeft noorderlicht. Het magnetisch veld van de aarde is een soort schild tegen schadelijke kosmische straling. Het magnetisch veld van de aarde werkt alleen op ijzer, nikkel en elektrische stroom. Het heeft niets te maken met de zwaartekracht van de aarde.

In het binnenste van de aarde, zit heel wat ijzer. Dit ijzer is "magnetisch geladen", magnetisch gericht, waardoor de aarde zelf eigenlijk een heel grote magneet is. Een magneet heeft een zogenaamd "veld", waar je de magneet nog kunt "zien". Vergelijk het met een zaklamp, hoe verder je weg gaat, hoe minder je nog van het licht merkt, zo is het bij een magneet ook. Maar de magneet van de aarde is zo groot, die zie je op aarde overal wel. Dat is het magnetisch veld.

Het aardmagnetisch veld (ook wel aardmagneetveld genoemd) is het magnetisch veld dat de Aarde omringt. Het is vermoedelijk ontstaan door stroming van magnetische mineralen en elementen in het binnenste van de aarde. Het magnetisch veld beschermt de planeet tegen de straling van de zonnewind. De zone van het aardmagnetisch veld in de ruimte, die vele duizenden kilometers ver in de ruimte reikt, wordt de magnetosfeer genoemd. Het aardmagnetisch veld wordt verder van de Aarde af steeds zwakker. Er staat een illustratie bij op wiki, waarop je kunt zien, hoe groot en hoe ver het veld de ruimte in gaat. Dus heel simpel gezegd, het magnetisch veld komt van binnen in de kern van de aarde, en straalt een magnetisch veld uit tot ver buiten onze planeet. De functie van het magnetisch veld is de bescherming van onze planeet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardmagnetisch_veld

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100