Waarom tikt een klok steeds eerst hard en dan weer zachter en daarna weer harder?

Waarom is dat geluid niet steeds even hard?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik dacht dat ik dat alleen had. Mijn klokken doen dat ook. Ik denk dat het te maken heeft met dat de wijzers op sommige momenten meer elektriciteit krijgen

Ik heb geconstateerd dat wijzers die de klim omhoog moeten maken, meer energie nodig hebben en harder tikken. De weg omlaag is makkelijker en maken ze minder lawaai.

Heeft het er niet met je gedachten te maken? Als ik er niet aan denk hoor ik mijn klok niet maar als ik denk waarom hoor ik mijn klok niet ga ik er aan denken en gaat ie tikken....

net zoals je gezichtsbedrog hebt, is dit typisch gehoorbedrog!! De klok heeft elke slag dezelfde geluid. Maar je gehoor luistert niet continu hetzelfde. Zodra je gehoor en je aandacht op de klok is gevestigd, zal dat geluid extra duidelijker binnenkomen en dus gehoord worden. Daarna zal je hersenen bepalen dat het een nutteloos geluid is en de aandacht zal verslappen en dus ook de duidelijkheid waarmee het geluid binnenkomt. Niet voor niets kunnen we geluiden filteren, zelfs in een druk cafe horen en verstaan we diegene waarmee we aan het praten zijn. Ondanks dat zijn geluid zachter is dan de omgevingsgeluid.

Niet alle mensen gaan even voorzichtig met een uurwerk om. Een schok kan (b.v. bij een verhuizing) schade aan een uurwerk toebrengen. Zelfs de lichtste verbuiging van een asje of onnauwkeurige fabricage van een tandwiel kan er voor zorgen dat een uurwerk het ene moment zwaarder loopt dan het andere met bijbehorend geluidsniveau. En zoals reeds opgemerkt kan een uurwerk er soms zwaar aan moeten trekken om de grote wijzer voorbij de negen te torsen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100