Zijn wij nog steeds bezig met evolueren en waaraan zou je dat dan kunnen merken?

Het einde van de wereld zou kunnen betekenen dat we onszelf niet meer ontwikkelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wij evolueren heel snel maar het tempo van de evolutie ie traag; aanzienlijke veranderingen duren vaak honderdduizenden jaren en wij overzien er meestal maar tientallen. Dus als je het wilt zien kijk dan even honderdduizend jaar terug.

Absoluut. Evolueren betekent in feite niets meer dan dat er variatie optreedt in een soort (in de biologische opvatting van evolutie natuurlijk) of volgens Wikiepedia: geleidelijke verandering. Het is trouwens een grote misvatting om te denken dat deze variatie altijd 'positieve' resultaten oplevert. Met positief bedoel ik dan dat het altijd gunstig zou moeten zijn voor het voortbestaan van een soort. Op de lange termijn, kristaliseren eigenschappen die beter zijn voor het voortbestaan van een soort zich uit, simpelweg omdat via natuurlijke selectie blijkt dat deze eigenschappen zich beter staande houden in de natuur. Evolutie kun je merken in elk organisme, waaronder de mens. Geen enkel mens (wellicht een eeneïge tweeling uitgezonderd, maar ik geloof die niet eens) heeft dezelfde DNA structuur (de informatie in onze cellen, die bepalen welke eigenschappen wij hebben). Jij bent de combinatie van je moeders en vaders DNA. Los van dit, kunnen er tijdens jouw conceptie en tijdens jouw groei ook 'foutjes' optreden in het uitlezen van deze DNA (of liever gezegd RNA). Dit zorgt voor variatie in jouw DNA en dus in jouw eigenschappen. Een simpele demonstratie van lange termijn evolutie is bijvoorbeeld het feit dat de mens gemiddeld steeds langer wordt. Een wat complexer bewijs van evolutie is dat wij steeds beter zijn in het verlengen van onze levensduur, door toepassing van onze medische kennis. Je zou kunnen beargumenteren dat dit niet met evolutie te maken heeft. Maar ook dat is een misvatting. De verandering van onze hersencapaciteit heeft het mogelijk gemaakt dat wij in staat zijn onze gezondheid en levensduur te beinvloeden. Dit is mogelijk doordat door eeuwenlange evolutie onze intelligentie vooruitgang heeft geboekt. Dit zijn voorbeelden die je kan interpreteren als positief voor het voortbestaan van onze soort. Vergeet echter niet dat de natuur werkt zoals deze werkt en er niet om maalt of iets positief of negatief uitwerkt. De natuur heeft geen waarde-oordeel. De natuur voorziet simpelweg alleen in de wetten die maken dat variatie optreedt. "Het einde van de wereld zou kunnen betekenen dat we onszelf niet meer ontwikkelen." Deze zin begrijp ik niet helemaal, misschien kun je die nog toelichten? Toegevoegd na 11 minuten: "eeuwenlange evolutie" moet trouwens "milennia lange evolutie" zijn, als we het hebben over de huidige menssoort (Homo Sapiens, die ongeveer 200.000 jaar bestaat). Toegevoegd na 2 dagen: Zie video bronnen.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=7w57_P9DZJ4
http://www.youtube.com/watch?v=MCayG4IIOEQ
http://www.youtube.com/watch?v=R_RXX7pntr8

Nee, de evolutie is al heel lang geleden gestopt. Kenmerkend van de evolutie is het ontstaan van nieuwe soorten. Er zijn geen nieuwe soorten meer ontstaan. De mens was de laatste en hoogste trap in de ontwikkeling. Dat we veranderen is nog geen evolutie. En dat we dikker worden als we teveel eten is echt geen mutatie eerder een degeneratie. Maar ook dat is niet mogelijk. Soorten sterven uit en er komen geen nieuwe soorten meer. Het einde van de evolutie is ook niet het einde van de wereld, eerder een begin.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100