als je niet goed voor een toets leert, hoe kan je dan een beetje voorspellen welke vragen er op de toets komen?

ik schrijf vaak een paar antwoorden op m'n hand, maar dan krijgen we juist hele andere vragen op de toets en is alsnog mijn cijfer verkloot :x.!

Weet jij het antwoord?

/2500

Lastig te voorspellen als je mavo doet zul je vooral veel leervragen krijgen doe je vwo krijg je vooral veel inzicht vragen. Ik zelf doe havo en om te spieken ga ik achterin de klas zitten en heb een spiekbriefje in me zak en gebruik dan veel afkortingen op dat briefje dan past er veel op en kan je dus veel spieken.

Als je je toetsen niet wilt verkloten moet je de stof leren. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Wat je kunt doen is een hele mooie spiekbrief maken tijdens het leren. Die spiekbrief kijk je nog even door voor je de toets maakt en dan stop je hem in je tas. Gegarandeerd dat je de stof goed kent.

Mijn stelling is dat je alles wat je op je hand kunt schrijven in 1 minuut uit je hoofd kunt leren, dus ik snap je strategie niet zo. Ik zou verder geen energie steken in het maken van voorspellingen, maar gewoon je stuff leren.

Wat je daarvoor het beste kunt doen, is de hele leerstof samenvatten in plaats van wat losse kreten op je hand te schrijven. Gewoon gestructureerd, per alinea de hoofdgedachte opschrijven. Zo zitten de dingen waar naar gevraagd wordt er altijd bij. Die samenvatting kun je natuurlijk nooit in zijn geheel mee de klas in krijgen. Maar weet je wat het mooie is? Door de moeite die je erin steekt om de boel samen te vatten, ben je intensief met de leerstof bezig. En presto, tijdens de toets wéét je dan gewoon nog wat er in je boek staat in plaats van dat je het van je hand moet lezen, dus wordt je cijfer niet verkloot.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100