Waarom gaat water dat je hebt gekookt in de magnetron enorm bruisen als je daar een theezakje in hangt?

Als je water kookt met een ketel of waterkoker gebeurt dat niet. Bij de magnetron bruist het er soms bijna overheen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

dat gebeurt vooral als het kopje of de beker waarin het water zit erg schoon is. bij het verwarmen vormen zich luchtbelletjes , en dat gaat het makkelijkste op oneffenheden. Er ontstaat een kookvertraging, het water is al op kookpunt maar borrelt nog niet. Dit borrelen wordt opgewekt door iets in de vloeistof te hangen waaraan de luchtbelletjes zich gaan hechten, en dan naar boven komen, zodat er erg veel bubbels in een keer komen, waardoor de boel overkookt. een lepeltje of stokje in het water gaat de kookvertraging tegen

Omdat water in de magnetron verhit wordt door beweging van de moleculen, snel en krachtig, in tegenstelling tot koken in een waterkoker waar het langzaam tot kookpunt komt. Zoek maar eens op superheated water (zie ook toegevoegde link)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100