Wat is er zwaarder een opgeblazen of een niet opgeblazen ballon

Ik ga er voor het gemak van uit dat ik zelf de ballon op blaas.

Toegevoegd na 4 uur:
Wat mij intrigeert is het gedrag van gewicht (moleculen in combinatie met expansie van een ballon en de samendrukking die het materiaal van de ballon veroorzaakt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je het puur over de ballon zelf hebt, dus NIET over de inhoud die je erin blaast, dan maakt het niet uit. Een ballon is dan een hoeveelheid rubber (of wat het ook is). Die hoeveelheid blijft exact gelijk, of die ballon nu wel of niet is opgeblazen. Ook de stukken van een kapotgeblazen ballon wegen precies evenveel. Als je de ingeblazen lucht wel meetelt, dan is de opgeblazen ballon zwaarder. De ballon zelf is nog even zwaar als voorheen, maar er zit nu iets in wat er voorheen niet inzat. Daardoor is de ballon zwaarder.

Een opgeblazen ballon is zwaarder door de lucht (en eventueel het beetje speeksel) wat er in zit, maar het verschil is te verwaarlozen.

Een opgeblazen ballon is zwaarder dan een lege. Een opgeblazen ballon staat onder druk, de dichtheid is daardoor hoger. Bovendien is er sprake van uitgeademde lucht, zodat een extra verzwaring optreedt. Alleen een ballon die met licht gas (helium bijvoorbeeld) is gevuld, is lichter na het opblazen.

Een opgeblazen ballon. Ze hebben dat een keer bij klokhuis uitgelegd, op hun site kan je het bekijken. (mijn pc opent de filmpjes even niet, maar ik denk dat je bij aflevering 'gassen' moet kijken. Toegevoegd na 4 uur: http://player.omroep.nl/?aflID=7194375 Dit is de link naar het filmpje.

Bronnen:
www.hetklokhuis.nl

Ligt er aan hoe je 'zwaarder' definieert. Een opgeblazen ballon heeft een grotere massa dan een lege, ook als hij met helium gevuld zou zijn. In het laatste geval weegt hij echter minder. En in die zin zou je 'm minder zwaar kunnen noemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100