Volgens een artikel in Quest is er 3110 miljard m3 aardgas verbruikt in Nederland. Er is nog 1390 miljard m3 over. Hoe gaan we het restant winnen ?

Ik bedoel, stroomt het gas er "zomaar " uit de grond of moeten we er water, lucht , of iets anders voor doen om het uit de grond te krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het meeste gas dat nu gewonnen wordt, komt uit zogenaamde aardgasvelden, die kun je je voorstellen als een grote bubbel ondergronds. Daar steek je buizen in en dan kun je het omhoog laten komen. Dat gas moet dan nog wel behandeld worden, schoongemaakt en dergelijke. Die aardgasvelden beginnen hun eind te bereiken, dus nu begint met te werken aan schaliegaswinning. Schaliegas is gas dat in diepe steenlagen zit, niet als bubbel maar in gesteente. Er wordt een boorgat gemaakt van pakweg 4 kilometer diep, en dan wordt er onder zeer hoge druk water en zand in de steenlaag geperst. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes, waardoor het gas vrijkomt. Het voordeel is dat je zo gas kunt winnen dat op andere manieren onwinbaar was, en gas is de moeite waard om te winnen. De nadelen zijn dat er milieuschade kan optreden, zie dit artikel: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1115506/2010/08/06/Ook-schaliegas-is-niet-vrij-van-milieubezwaren.dhtml

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100