hoe wordt staal magnetisch gemaakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een magneet is een stuk ijzer of staal dat met zijn natuurlijke onzichtbare kracht ijzer en sommige andere metalen aan trekt. Deze natuurkracht heet magnetisme. Magneten kunnen erg gevaarlijk zijn. Je ziet hun kracht niet maar deze is er wel. De magnetische kracht kan vele dingen kapotmaken. Leg dus nooit een magneet bij een horloge, mobiele telefoon, computer of op de tv!! Maar we hebben ook veel plezier van magneten. Neem bijvoorbeeld de corsages die bij bruiloften vaak worden gedragen. Monique Meulendijks droeg onlangs zo'n corsage. Twee mini-magneetjes zuigen zich aan elkaar en knijpen het bloemetje dat daartussen zit, vast op de kleren. Monique vroeg zich toen af hoe een magneet wordt gemaakt, waarna zij zich tot WegWijs wendde. Hoe je een magneet maakt? Eenvoudig. Je kunt het zelf! Als je een naald hebt en een magneet, dan moet je met de magneet in een richting over de naald strijken. Als je dit lang genoeg doet, wordt de naald ook een beetje magnetisch. Als je dit hebt gedaan, weet je in feite al hoe ook 'in het groot' een magneet wordt gemaakt. Gesmolten staal wordt in mallen gegoten en daarna in een sterk magnetisch veld afgekoeld. Na afkoeling en harding is het staal magnetisch. Dan heb je een magneet. Een magneet is in feite een natuurprodukt. Want in magneetijzerstenen zit magnetisch ijzer. Daar werden vele eeuwen geleden al de eerste magneten van gemaakt. Een magneet heeft een noord- en een zuidpool. De magnetische kracht is op deze polen het sterkst. Als je twee magneten hebt en je houdt twee gelijke polen naar elkaar dan stoten de magneten elkaar af. Maar als je de zuidpool van de ene magneet tegen de noordpool van een andere magneet legt dan trekken ze elkaar aan. Dus: twee dezelfde polen stoten elkaar af en twee verschillende polen trekken elkaar aan. Toegevoegd na 17 minuten: serieus kunnen jullie niet lezen ofzo? waarom 3 min? er staat toch duidelijk in hoe het word gemaakt. hier voor de mensen die niet goed kunnen lezen ,zal ik het apart neerzetten: Hoe je een magneet maakt? Eenvoudig. Je kunt het zelf! Als je een naald hebt en een magneet, dan moet je met de magneet in een richting over de naald strijken. Als je dit lang genoeg doet, wordt de naald ook een beetje magnetisch. Als je dit hebt gedaan, weet je in feite al hoe ook ‘in het groot’ een magneet wordt gemaakt. Gesmolten staal wordt in mallen gegoten en daarna in een sterk magnetisch veld afgekoeld. Na afkoeling en harding is het staal magnetisch. Dan heb je een magneet.

Bronnen:
www.wegwijslezer.nl/php/question.php?Quest...

Staal is uitzichzelf een stuk weekijzer. In een weekijzer zitten ongeorganiseerde moleculaire magneetjes. Als je daar met een permanente magneet overheen strijkt (in een permanente magneet zitten GEorganiseerde moleculaire magneetjes), dan worden de moleculaire magneetjes van het weekijzer, afhankelijk van de sterkte, tijdelijk of permant georganiseerd. Dan is het stuk staal dus geen weekijzer meer maar een permante magneet. Als een weekijzer georganiseerd word dan krijgt het dezelfde vorm als de permante magneet. Dus stel de magneet loopt in deze richting van noord naar zuid: ---> Dan gaan de moleculaire magneetjes van het weekijzer ook in die richting staan. Dan word het dus magnetisch. Je krijgt dan een aantrekkingskracht tussen beide, want zuid trekt noord aan: ---->---->----> enz. Plaatje: Links: weekijzer Rechts: magneet

heb je hier iets aan, beschrijft 2 soorten magnetisme, in hard staal en in zacht staal, die reageren verschillend op magnetisch maken. citaat Door bij zacht staal een magneet te houden kan je zorgen dat dit zachte staal ook magnetisch wordt, alle moleculen richten zich dan op de magneet en zo wordt deze ook een magneet. En wordt door de magneet die je erbij hield aangetrokken. Dit omschreven stukje wordt ook wel magnetische inductie genoemd. Als je de magneet erbij weg haalt, valt het zachte staal weer terug in de toestand waarin ze voor de magnetische inductie verkeerden maar een klein deel van deze deeltjes blijft magnetisch waardoor er weinig magnetisme overblijft. Het magnetisme dat overblijft wordt remanent magnetisme genoemd. Een voorbeeld van een stof die makkelijk magnetisch wordt en het ook snel weer voor een deel verliest is weekijzer. Deze en nog andere stoffen met die eigenschap worden magnetisch zachte materialen genoemd. Van gehard staal kunnen ook magneten gemaakt worden, alleen die blijven permanent magnetisch, omdat de moleculen erin moeilijker bewegen veranderen ze dus niet meer terug. Stoffen met deze eigenschap worden magnetisch harde materialen genoemd, een voorbeeld hiervan is fernico.

Bronnen:
http://pwsdml.jouwweb.nl/wat-is-magnetisme

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100