Waarom zijn sommige mensen alleen "hongerig" naar kennis waar je op school niks aan hebt?

Ik zelf ben daar een voorbeeld van. Ik zoek dagelijks 10tallen dingen op die in me opkomen. Vind het heel interessant, maar uiteindelijk heb ik er weinig aan op school. Ik weet dat ik intelligent genoeg ben, maar toch lukt het niet met school.

Toegevoegd na 38 minuten:
mijn reactie op het suggeren van een antwoorder dat ik geen adhd of iets anders heb:
bij je toevoeging moet ik toch iets zeggen… ik heb juist wel adhd en pdd-nos. ik kan hier prima mee leven hoewel het wel complicaties met zich mee brengt. mijn medicijnen voor adhd(strattera) houden me rustig, niet alleen voor anderen maar ook in mn hoofd. echter werken ze niet zoveel bij aan mn concentratie. concentratie moet bij mij voortkomen uit discipline(erg lastig) of interesse

moet daarbij zeggen dat ik mezelf als een normaal persoon beschouw met normale kwaliteiten en zwakten, ik wil normaal behandeld worden dus zal ik ook normaal moeten presteren

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De verplichting en het feit dat de meeste schoolvakken/-onderwerpen je interesse niet hebben maken je niet gemotiveerd. Toch is alle kennis die je nu opdoet door het opzoeken van allerlei zaken niet nutteloos. Je krijgt er een bredere en grotere algemene kennis van, wat in je verdere leven van pas komt. Vaak ben je je er op dat moment niet eens echt bewust van. Probeer eens uit te vinden welke zaken/vragen vooral je interesse hebben. Ook al heb je er niets aan op school, ze moeten toch bij een bepaald vak/richting in te delen zijn. Misschien vergemakkelijkt dit straks het kiezen van een (vervolg)studie. Toegevoegd na 4 minuten: Ik ben er bij mijn antwoord gemakshalve even vanuit gegaan dat je geen AD(H)D of andere problemen hebt zoals je ouders die gaan scheiden oid. Toegevoegd na 13 uur: Aha, dat verklaard e.e.a. Ik begrijp dat je dit er niet bij hebt gezet om te voorkomen dat mensen je in een hokje duwen. Heel herkenbaar, aangezien ik zelf ook ADHD heb. Toch is het van wezenlijk om een zo goed mogelijk antwoord op je vraag te kunnen. En om de juiste studie/beroepskeuze MOET je hier zelfs rekening mee houden. Toen ik jouw leeftijd had was er weinig bekend over ADHD. De diagnose is jammer genoeg pas op volwassen leeftijd gesteld. Dit had in mijn geval heel veel ellende kunnen voorkomen!! Leven met ADHD (en PDD-NOS) hoeft geen ramp te zijn. Het belangrijkste is dat je het accepteert. Het moeilijkste is om daarbij ook te accepteren dat je hoogstwaarschijnlijk onder je intelligentieniveau zal gaan studeren/werken... Sorry ik moet naar mijn werk, ik vul rest rest van mijn verhaal later aan....

Misschien omdat je op school stof aangeboden krijgt waar je niet zelf voor kiest. Het is verplicht om deze stof te leren en niet iets anders dat je zelf kiest. Onbewust roept dit misschien op dat je juist tegendraads wil zijn en dat dus juist niet wil leren, omdat het moet.

Omdat het een jou interesse heeft en het andere zeer waarschijnlijk niet... Of omdat je op school niet oplet omdat je met andere dingen bezig bent kan natuurlijk ook ;)

Dat komt vaak omdat je op school dingen gewoon moet weten. Daar blijft het bij; er wordt geen aandacht besteed aan alles wat daar achter zit. Vb: Bij natuurkunde krijg je lesstof over zwaartekracht: je leert dat een voorwerp valt en dingen over valversnelling. Maar je leert niet wat zwaartekracht écht is en vooral waaróm. Hoe komt het dat zwaartekracht er is? Waarom is er een aantrekkende kracht tussen twee massa's? Etc etc. Je moet het gewoon weten. De dingen die een vak interessant maken worden er jammer genoeg uitgelaten, er is gewoonweg geen tijd voor. Het is dus aan jou om een vak interessant te maken.

Natuurlijk is het veel interessanter om je vorming als een ongeleid projectiel te laten plaatsvinden, rennend van het een naar het ander. Maar, beste...., het is echt in je eigen belang dat je de schoolstof ook tot je neemt. Dat je verbanden leert zien, waar je zelf niet op komt. Mensen worden geboren als tabula rasa (blank blad). Het is des mensen dat er kennisoverdracht plaatsvindt. En dat moet op een geordende manier gebeuren, gericht op het leven dat we later in deze maatschappij zullen lijden. Je hebt geen adhd, of add, je vindt het gewoon leuker om in die computer te duiken. Hou asjeblieft op met dat etikettteren. Doe jezelf een plezier en doe mee met school. Je zal er de hele rest van je leven plezier van hebben. Toegevoegd na 3 minuten: ik bedoel natuurlijk het leven leiden. Lijden kan ook, maar dat is droeviger.

Het zal wel te maken hebben met springerige gedachten, plus nieuwsgierigheid. Gewoon dingen willen weten, for the fun of it. Zolang het je serieuze bezigheden zoals school niet in de weg staat, zou ik het lekker laten gaan. Leuk toch, dingen te weten komen, ook al heb je er niks aan? Ik herken dat wel. En vergis je niet, je slaat er wel degelijk een deel van op, je bouwt echt wel je algemene ontwikkeling op. Persoonlijk vindt ik geïnteresseerde mensen wel leuk, leuker dan mensen die alleen willen weten wat ze nodig hebben en het dan wel goed vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100