Om de kleurstof E 120 te maken heb je dus luizen nodig. Maar waar vinden of fokken ze zoveel luizen?

Worden die in kolonies gehouden en hoe gaat dat dan? En wáár zijn die luizenfarms? Er gaan ditaangaande nog veel meer vragen door mijn hoofd. Hoe worden ze gedood? Zijn er machines die de luizen van hun schilden ontdoen? Geef antwoord want ik wil ophouden over luizen na te denken maar nu doe ik het steeds sinds de vraag van Ala.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om karmijn te winnen uit deze luis zijn enorme hoeveelheden van de vrouwelijk luizen nodig. Er bestaan dan ook in Peru, Mexico, Guatemala en Honduras plantages van de cactussen waarop de karmijnluizen worden aangebracht. Ook op de Canarische Eilanden vindt deze teelt plaats. Andere varianten komen uit Polen (Porphyrophora polonia) en uit Armenië (Porphyrophora hameli). 80% van de wereldproductie (rond 2004) komt echter uit Peru. Toegevoegd na 4 minuten: De cochenilleluis wordt in grote hoeveelheden van de cactus afgeschept. De luizen worden geplet. Toegevoegd na 33 minuten: Om ze te doden worden ze dus gewoon door elkaar geschud ;-) Doordat er miljoenen in zo'n grote bak zitten bezwijken ze door het grote gewicht.

Bronnen:
wikipedia

wat ik weet is dat ze op een canarisch eiland, ik meen lanzarote, een kwekerij hebben. velden vol met, naar ik me nog herinner, cactussen waar die beestjes opzitten. verdere details weet ik niet.

In dit filmpje kun je het precies zien. De Keuringsdienst van Waarden heeft daar een hele uitzendig aan besteedt.

Deze kleurstof, ook wel karmijn genoemd, wordt gewonnen uit de schildluis die voorkomt op verschillende soorten schijfcactussen. Om voldoende karmijn te winnen, zijn enorme hoeveelheden van de vrouwelijk luizen nodig. De beestjes worden in grote hoeveelheden van de cactus afgeschept, worden geplet en het vocht wordt omwille van de kleurechtheid gemengd met andere stoffen: koningswater, tin of aluin zodat de felrode kleur nog spectaculairder overkomt. Er bestaan schijfcactusplantages in Peru, Mexico, Guatemala en Honduras waarop de karmijnluizen bewust worden aangebracht. Ook op de Canarische Eilanden vindt deze teelt plaats. Andere varianten komen uit Oost-Europa (Armenië; Polen). 80% van de wereldproductie komt echter uit Peru. Veel vegetariërs beseffen vaak niet dat ze onbewust geplette insecten aan het eten zijn, dus waarom nog volhouden zeg ik dan... hehe

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karmijn

Deze luis (Cochenille) wordt ook wel bloedluis genoemd. In de 19e eeuw bracht hij het Canarische eiland La Palma veel rijkdom, toen zij voor het eerst de rode kleurstof uit deze luis gingen winnen. De rode kleurstof werd gebruikt voor kleding, make-up, verf etc. Ze werden in kolonies op kaktussen gefokt. Het wordt momenteel op de Canarische eilanden nog op zeer kleine schaal gedaan; m.n. voor het toerisme. Bij mijn weten worden de luizen niet van hun schild ontdaan, maar worden ze gekookt en daarna gezeefd. Toegevoegd na 3 minuten: De bloedluis is een gevaarlijke en dus gevreesde parasiet voor vogels/pluimvee. Ze worden dan meestal geen bleodluis, maar mijtluis of vogelluis genoemd.

Bronnen:
www.oceaanzicht.nl + eigen ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100