Zou bij een blind persoon dyslexie vastgesteld kunnen worden?

en als het kan ,kan een ziende dat dan wel vaststellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, volgens de vereniging voor blinden en slechtzienden, (NVBS) komt bij blinden wel degelijk ook woordblindheid voor. Logisch wellicht, want het is geen visueel probleem maar een waarnemings-probleem (en hoe je dan waarneemt, met de ogen of de vingers, maakt niet uit), en zit niet in de ogen maar in de hersenen (en hee, die hebben blinden ook). Het lijkt me zelfs extra lastig, omdat vooral letters die op elkaar lijken problemen veroorzaken, en met zes puntjes, zijn er in het braiileschrift nogal wat letters die op elkaar lijken. De tweede link geeft je een audio-bestand met daarop een lezing over het onderwerp. Handig ook voor dyslectici en blinden.

Bronnen:
http://www.nvbs.nl/
http://www.nvbs.nl/index.php/pagina/downlo...

goede vraag... Een blinde kan niet dyslectisch zijn... Maar een blinde kan wel een mankement hebben dat als hij kon zien zich zou uiten als dyslexie... Snap je wat ik zeg? Er kan een verhaspeling van zichtbare beelden optreden als hij kon zien... Maar omdat hij niet kan zien, komt deze deficiëntie niet aan het licht... Nee het kan dus niet, dus een ziende kan dat niet vaststellen...

Ja, dyslexie is een associatief en discriminatief probleem. dit heeft met waarnemen en mentaal verbinden te maken niet met een louter visueel aspect.

Hmm interessante vraag.. Ik zou eerlijk gezegd geen antwoord weten, ik weet wel iets anders wat er (met een beetje fantasie) op lijkt. Ik heb namelijk in een studieboek gelezen dat dove mensen ook afasie kunnen hebben in hun gebarentaal, er is dan 'iets' beschadigt in de hersenen dat zich bij doven anders uit maar hetzelfde is bij de sprekende mens. Misschien is er ook zoiets bij blinden en dyslexie. Toegevoegd op 19-06-2009 17:52:12 En omdat dyslexie een neurologische aandoening is, zal een persoon die kan zien dat toch wel kunnen verklaren?!

nee want daarvoor moet je een testje doen en dat moet je kunnen lezen en schrijven en zoals iedereen weet moet je kunnen zien om te kunnen lezen...