Als je een schadelijk licht filmt, is het dan nog steeds schadelijk voor je ogen als dat filmpje terugkijkt?

Toegevoegd na 53 seconden:
*...als je dat filmpje terugkijkt moet het zijn, excuses.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet schadelijker als gewoon naar een beeldscherm kijken. Wat je ook filmt of niet, je beeldscherm kan niet dat schadelijke licht zo weergeven dat het echt schadelijk voor je ogen is. (Bijvoorbeeld recht in de velle zon) Toegevoegd na 50 minuten: Een beeldscherm kan alleen maar RGB kleuren weergeven, of combinaties hiervan. Datgeen dat je camera ''ziet'' wordt opgeslagen op een chip, dan wordt het van analoog (het licht) naar digitaal omgezet (het filmpje, het bestand) Dat filmpje wordt dan weergegeven op je beeldscherm. Je beeldscherm bestaat uit pixels en subpixels, elk RGB, rood groen en blauw. Met deze drie kleuren kan elke kleur worden gemaakt. Let wel op, elke kleur die zichtbaar is voor het menselijk oog! Dus geen UV B licht bijvoorbeeld. Dat zie jij met het blote oog ook niet. En jij snapt wel dat als jij met de kleuren Rood Groen en Blauw gaat mengen, jij nooit ultraviolet krijgt. UV B licht is dan ook voornamelijk schadelijk voor je huid, niet per definitie je oog. Ook licht dat zo vel is dat het schadelijk van je oog is, is niet schadelijk als je het op een beeldscherm ziet. Een beeldscherm is namelijk lang niet zo vel als de zon! Een beeldscherm kan wel weer anders gevaarlijk zijn waardoor je filmpje toch schadelijk voor je ogen kan zijn, zoek maar eens op google naar epilepsie. Toegevoegd na 19 uur: Mijn excuses, ik bedoelde rood GEEL blauw ipv rood groen blauw.

De zon bezit zoveel energie en UV-straling dat dit schadelijk is voor je ogen. Als je dit filmt dan is het zo licht dat het gewoon een wit/gelige vlek wordt. Je beeldscherm zal dus gewoon een witte vlek uitstralen, en een beeldscherm zal nooit zo sterk zijn als de zon. Het is dus even erg als het kijken naar een leeg Word-document.

Nee, dat kan niet. Een lasoog, fotokeratitis of sneeuwblindheid is een vorm van hoornvliesontsteking ontstaan door blootstelling van het oog aan ultraviolette stralen. Van de televisie komen geen ultraviolette stralen vrij. Wel kunnen lichtflitsen op tv een stoornis veroorzaakt b.v. bij mensen met lichtgevoelige epilepsie.

Als je een omvallende boom op de film zet, krijg je hem later met de film bekijken toch ook niet op je kop. Van een filmopnamen van lassen krijg je ook later geen lasogen van. Alleen als tijdens het filmpje kijken, het zelfde schadelijke licht geproduceerd zou worden, zou het kunnen, maar dat gebeurd niet.

nee

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100