Hoe komt het dat wanneer je met een lepel op de bodem van een glas warme melk met chocoladepoeder tikt, zo'n ploffend/hol geluid hoort?

Met koude melk en chocoladepoeder is het niet zo. En als je melk opschuimt is het nog meer zo. Het glas lijkt dan wel plasticachtig aan te voelen ipv glaswerk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij heeft het met de dichtheid van de sunsantie te maken. De trillingen worden geabsorbeerd door de vloeistof waardoor dit geluid ontstaat. Overigens stijgt de toonhoogte als je blijft tikken Door weer te roeren, begint de toon weer lager en zal vervolgens wederom stijgen. Het lijkt erop dat de dichtheid dus veranderd door op de onderkant te tikken.

Naar mijn gedacht gaat je glas zich door de warmte meer ontspannen of uitzetten waardoor je verandering van toonhoogte krijgt. Terwijl je roert gaat je glas snel warmer worden. Melk met chocopoeder is dikker dan water en zal de hoge tonen meer absorberen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100